Lidovky.cz

Občerstvení ve Varech: padly první tresty

Jídlo

  10:27
KARLOVY VARY - Nabídka jídel a nápojů na každém rohu je každoročně neodmyslitelnou součástí karlovarského filmového festivalu. Mnoho podniků je otevřeno non-stop. Denně vydají stovky jídel a vytočí hektolitry piva. Například ve stanu přímo proti Thermalu se vytočí za den o víkendu až 30 padesátilitrových sudů piva, v pracovní dny méně.

Filmový svátek v hotelu Thermal pokračuje. foto: ČTK

Jak ale zjišťuje Česká obchodní inspekce, často prodejci zákazníkům jídlo předraží nebo odměří méně. Podle kontrol v prvních dnech byly závady u poloviny kontrolovaných podniků. "Nejčastěji jde o nedolití nápoje nebo nedodržení hmotnosti pokrmu a objevily se i případy, kdy byl zákazník ošizen o několik desítek korun," řekl ředitel plzeňské pobočky ČOI Jan Řezáč.

PODÍVEJTE SE:

Podle něj se i přes opakované kontroly prohřešky opakují. "Možná je to chybou personálu nebo záměr podnikatele. Nicméně spotřebitel má právo si převážit pokrm nebo přeměřit nápoj, pokud se mu něco nelíbí. Pokud shledá závažnější přestupek, tak se může obrátit na Českou obchodní inspekci," radí Řezáč. Ačkoli obchodní inspekce na festivalu kontroluje už od pátku, kontroly, i opakované, chce dělat až do konce filmové přehlídky.

Za nedostatky padly také první tresty. Při kontrole dostal jeden z podnikatelů pokutu a další dva čeká správní řízení.

Grilovaná masa, halušky, hamburgery, těstoviny nebo palačinky atakují smysly návštěvníků v celém centru města, stejně jako nabídka nápojů. Stan pod hotelem Thermal nabízí od vařené kukuřice přes klobásy až po špízy, bramboráky nebo vařenou zeleninu.

John Travolta se vítal s fanoušky a 48. Filmovém festivalu v Karlových Varech.

"Asi největší nával tu byl hned při zahájení, kdy přijel John Travolta. Každý ho chtěl vidět, je to hvězda. A občerstvení k tomu patří. Návaly čekáme i na závěr festivalu," řekl jeden z obsluhujících. Nejvíce se podle něj prodává kuřecí špíz, za který zákazník zaplatí 80 korun. Lidé se u jídelních stánků nejčastěji zastaví pro jídlo kolem oběda nebo v podvečer. "Ale na jídlo zajdou i v noci, když se vrací z promítání. Jedeme non-stop," dodal. Dobře se ujala i sousední prodejna baget, která nabízí čerstvé i zapékané bagety panini od zhruba 80 korun. V nabídce jich má několik druhů a fronta u pultu po celý den prakticky nemizí.

Vyhlášené palačinky

Zkušení návštěvníci karlovarského festivalu také znají palačinkárnu v Zeyerově ulici. Hlavně baťůžkáři, kteří jdou ráno kolem ze stanového městečka, sem rádi chodí na snídani. "Jedeme i přes noc a zájem je během festivalu několikanásobný. Nejvíce se asi prodává ze sladkých palačinka s nugátem a ze slaných se špenátem a sýrem. Lidi jsou spokojení,protože se nají za poměrně málo peněz," řekla jedna z pracovnic v palačinkárně. Za palačinku zde zákazníci zaplatí od 35 korun, většina stojí 40 korun.

Stánky s občerstvením ale jsou i na místech, které jsou po zbytek roku zasvěceny lázeňskému klidu. Na hamburger je tak možné zajít do stánku hned vedle Mlýnské kolonády, do kavárny zase naproti poště.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.