Lidovky.cz

Zmrzlina i knedlíky. Přinášíme pět receptů s malinami

Jídlo

  7:00
Nad čerstvé maliny není, jsou sladké, šťavnaté a krásně voní. Hodí se ale i do koláčů, marmelád, mohou se z nich připravovat přelivy i šťávy. Server Lidovky.cz přináší pět jednoduchých receptů na malinové pochoutky.
Maliny (ilustrační foto)

Maliny (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Maliny nejsou jen chutné, jsou také velice zdravé. Obsahují více antioxidantů než jahody či rajčata, jsou plné vitaminu A a C, vápníku a hořčíku. Je dobré maliny konzumovat při horečkách a zánětech, odbourávají také cholesterol. 

PSALI JSME:

Čokoládové muffiny s malinami
Ze všeho nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. Pak smíchejte 200 g hladké mouky s práškem do pečiva, kakaem, lžičkou jedlé sody a 250g mléčné nadrobno nasekané čokolády. V jiné misce ušlehejte dvě vejce s vaničkou zakysané smetany, přidejte cukr a 100g rozehřátého másla. Obě směsi smíchejte a vmíchejte celé maliny. Poté naplňte jednotlivé formičky na muffiny, vložte do trouby a pečte zhruba dvacet minut.

Malinová roláda
Nejdříve našlehejte cukr a vejce ve vodní lázni, přisypte pudinkový prášek a ze směsi vyšlehejte hustou pěnu. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva, mandle a vodu. Těsto rozetřeme na plech (použijte pečící papír) a v troubě pečte asi deset minut a poté nechte placku vychladnout. V misce smíchejte smetanu, cukr a bílou čokoládu nalámanou na kousky. Směs necháme vychladit a poté ji natřeme na korpus. Navrch nasypeme maliny, stočíme do rolády a necháme v lednici přes noc.

Ostružinovo-malinová zmrzlina

Ostružino-malinová zmrzlina
Na malinovou zmrzlinu budeme potřebovat jen maliny, ostružiny, cukr a smetanu. V misce smícháme smetanu s cukrem a přidáme šťávu z půl kilogramu malin a ostružin. Směs rozmixujeme a nalijeme do menších nádob. Necháme v mrazáku alespoň dvanáct hodin.

Tvarohové knedlíky s malinami
Nejdříve nechte změknout máslo a teprve potom jej smíchejte s krupicí, vejcem, hladkou moukou a tvarohem. Pomalu vypracujte těsto a nechte jej odležet alespoň hodinu v lednici. Potom těsto vyválejte a odkrojte plátky - do těch obalte čerstvé maliny. Knedlíky vařte zhruba čtyři až pět minut v mírně osolené vodě. Ve chvíli, kdy jsou hotové, samy vyplavou na hladinu. Na talíři knedlíky přelijte rozpuštěným máslem a nastrouhaným tvarohem.

Malinová marmeláda
Očištěné maliny pomalu smícháme s vodou a cukrem a vaříme je necelých deset minut. Přidáme pektin (stačí male množství) a citronovou šťávu, pokud chcete marmeládu ovonět, přidejte také celou vanilku. Pakliže při zkoušce tuhne (na malý vychlazený talířek kápneme trochu marmelády, abychom zjistili jestli tuhne), můžeme ji plnit do sklenic. 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.