Lidovky.cz

Dýňové speciality. Zkuste koláč podle šéfkuchaře

Jídlo

  19:00
Dýňová sezona je v plném proudu a dýně všech možných tvarů právě plní obchody i farmářská tržiště. Tato zelenina se skvěle hodí pro podzimní sychravé dny, je sytá, plná vitamínů a má málo kalorií. Říjnové degustační menu restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice tvoří hlavně dýně. Zkuste si doma připravit dýňový koláč šéfkuchaře Pavla Václavíka.

Dýňový koláč s malinovým coulis a čerstvým ananasem foto: Spa hotel Lanterna Velké Karlovice

Zážitková restaurace Vyhlídka v hotelu Lanterna se zaměřuje na tématická degustační menu připravená z aktuálně dostupných sezónních surovin.

Dýňový koláč s malinovým coulis a čerstvým ananasem
Suroviny:
150 g másla, 150 g dětských piškotů, 2 lžíce kakaa, 300 g hokaido dýně, cukr moučka, citronová šťáva, smetana 0,2 l (ušlehat), 200 g mascarpone, ½ sáčku želatiny
Postup: Piškoty rozdrtíme/rozmixujeme, nejlépe s pomocí sekáčku potravin, přidáme měkké máslo a 2 lžíce kakaa, řádně promícháme, dáme do formy a pořádně „utlačíme“. Takto připravený korpus pečeme 10 minut při 160°C.

Dýni podélně rozpůlíme, očistíme od semínek a upečeme v troubě doměkka (pro úsporu času i energie můžeme klidně péct současně s korpusem). Poté dýni oloupeme a rozmixujeme s moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Množství cukru zvolte podle vlastní chuti. Přidání citronu je důležité pro to, aby koláč získal svěžejší příchuť.
Ušleháme smetanu, přidáme mascarpone, pyré z dýně  a rozpuštěnou želatinu. Zlehka promícháme a rozetřeme na korpus. Doporučuji dát ke korpusu na okraje formy pečící papír, aby se dezert lépe odděloval. Koláč před podáváním necháme vychladit v lednici, ideálně celý jeden den, protože korpus pak příjemně zvláční.

Celé menu "Kouzlení z dýně"

  • Dýňový krém s karotkovým julianne zjemněný smetanou
  • Domácí ravioli plněné dýní podávané na holandské omáčce s hoblinami putýra provoněného kouřem a praženými dýňovými semínky
  • Řezy z karé mléčného telete podlévané silnou šťávou s grilovanou zeleninou a dýňovými placičkami
  • Dýňový koláč s malinovým coulis a čerstvým ananasem

Restaurace Vyhlídka ve Spa hotelu Lanterna Velké Karlovice nese označení Czech Specials.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.