Lidovky.cz

Teplá a rychlá večeře. Zahřejte se v sychravém počasí polévkami

Jídlo

  7:00
Nezbývá vám večer po práci čas na dlouhé vaření? Nestíháte, ale přesto máte chuť na něco, co vás v podzimním počasí zahřeje? Zkuste si uvařit polévku.
Kulajda v bochánku - ilustrační foto

Kulajda v bochánku - ilustrační foto foto: Lidovky.cz

Kulajda se zastřenými vejci

Velkou předností kulajdy je, že je výborná nejen z čerstvých hub, ale i z těch sušených. V každé rodině se ale vaří jinak. Někdo má raději hodně smetanovou až dosladka, jiný zase výrazně kyselou.  

Co budete potřebovat?

  • hrst sušených nebo čerstvých hub
  • 50 g másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 800 ml vody
  • 250 g brambor
  • sůl, bílý pepř
  • 200 ml zakysané smetany nebo smetany ke šlehání
  • ocet podle chuti
  • 50 g másla na zjemnění
  • 1 snítka čerstvého kopru nebo 2 lžíce sterilovaného
  • 4 vejce
Kulajda se zastřenými vejci

Postup: Sušené houby předem namočíme, minimálně na hodinu. lepší ale je nechat je ve vodě přes noc. Nejdříve si z másla a mouky připravíme jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Brambory očistíme a nakrájíme na kostky. S houbami (i vodou, ve které se namáčely) je přidáme do polévky. Osolíme, opepříme, a vaříme asi 15–20 minut. Zatímco se polévka vaří, připravíme ztracená vejce. V lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vodě uděláme vír a do něj vložíme v naběračce rozklepnuté vejce a povaříme ho zhruba pět minut, vejce vyjmeme a teprve poté zavaříme další. Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce. Do téměř hotové polévky přidáme smetanu a podle chuti přidáme ocet, zjemníme máslem a přidáme posekaný kopr.

Čočková polévka

Čočka je královna mezi luštěninami a ačkoli plně nahradí maso, když do polévky přidáte slaninu, bude o to pikantnější a lepší.

Co budete potřebovat?

  • 150 g čočky
  • 150 g libové slaniny
  • 1 malá cibule
  • 150 g kořenové zeleniny (karotka, celer, petržel)
  • 200 g brambor
  • ocet
  • cukr
  • sůl

Postup: Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme vodou a dáme vařit. Mezitím si v kastrolu lehce osmahněte libovou slaninu spolu s nakrájenou cibulí a kořenovou zeleninou. Přidejte na kostky nakrájené a oloupané brambory. Osolte a vlijte částečně předvařenou čočku. Vše uvařte doměkka. Na závěr dochuťte špetkou cukru a octem.

Čočková polévka (ilustrační foto)

Kyselo

Kyselo patří mezi krkonošské speciality. Je oblíbená nejen pro rychlost s jakou ji dokážete připravit, ale také pro pikantní nakyslou chuť.

Co budete potřebovat?

  • 120 g chlebového kvásku
  • 40 g másla nebo sádla
  • hrst sušených hub (nejlepší je směs)
  • 300 g brambor
  • 1 středně velká cibule 900 ml vody
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • kmín
Krkonošské kyselo

Postup: Chlebový kvásek zřeďte trochou vlažné vody a nechte několik hodin, nejlépe přes noc, vykynout. Do hrnce vložte houby s kmínem a přidejte oloupané na kostičky nakrájené brambory. Přilijte vodu, osolte a uvařte doměkka. Poté přidejte kvásek a povařte. Na másle nebo sádle osmažte drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky. Mezitím si připravte míchaná vajíčka, která naservírujte rovnou do talířů.

ČTĚTE TAKÉ:

Staročeská polévka s pivem

Většinou si dáte pivo až po polévce, ale zkuste ho někdy přidat hned do polévky. Pivní polévka s chlebem není žádný módní hit  - horkou polévku z piva připravovali už před několika staletími.

Co budete potřebovat?

  • 4 dl plzeňského piva
  • 30 dkg černého chleba
  • 40 dkg hovězího masa
  • 30 dkg kořenové zeleniny
  • 1 cibule
  • 2 vejce 1/4 l sladké smetany
  • kmín
  • mletý pepř
  • sůl
  • chléb

Postup: Hovězí maso a kořenovou zeleninu uvařte doměkka v osolené vodě. Chléb, který pokrájíte na velké kostky zalijte pivem a nechte ho rozměknout. Polévku přeceďte a do čistého vývaru přilijte změklý chléb s pivem a nechte rozvařit. Na závěr polévku okmínujte a zalijte rozšlehanými vejci. Abyste polévku zjemnili, přidejte nakonec smetanu.

Zimní ovesná posilující polévka

Polévka, která je nejen zdravá, ale také prohřeje celé tělo.

Co budete potřebovat?

  • 100g ovsa (ne vloček, ale celého ovsa nahého)
  • 2,5 l vody
  • mořská sůl dle chuti (cca 3 lžičky)
  • kousek řasy kombu nebo wakame
  • 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 5 kuliček celého pepře
    zázvor (velikosti 2 palců)
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1/3 menšího celeru
  • 1 cibule
  • cca 10–15 listů kadeřávku (nebo cca 15–20 ks růžičkové kapustičky)
  • 1 uzené tofu nebo uzený tempeh (cca 200 g)

Postup: Oves promyjte a namočte do vody na několik hodin (ideálně alespoň na 2–5 hodin, pokud ho necháte namočený přes noc, mějte hrnec v chladné špajzce nebo v ledničce, aby nekysla voda). Ve stejné vodě dejte oves vařit. Přiveďte k varu, přidejte sůl, koření, řasu, jednu velkou nerozkrájenou mrkev a poloviční množství zázvoru, okrájejte slupku a dejte ho do polévky v celku. Vařte pod pokličkou do úplného změknutí ovsa. Mezitím si nakrájejte zeleninu na kostičky a pomalu ji opékejte na oleji. Kadeřávek omyjte a dejte ho vařit na pařák nebo do jiného hrnce s vroucí osolenou vodou. Když máte vývar uvařený, přeceďte ho přes velký cedník. Vyndejte koření a na stranu si dejte menší část ovsa – ne více než třetinu. Do hrnce vraťte přeceděný vývar, uvařenou mrkev, zázvor, řasu a 2/3 ovsa a vše rozmixujte ponorným mixérem do hladkého, lehce "smetanového" krému s narůžovělou barvou. 

Zimní ovesná polévka

Do krémového základu přidejte orestovanou zeleninu, na kostičky nakrájené uzené tofu nebo tempeh, zbytek neumixovaného ovsa a společně pár minut povařte. Kadeřávek vyndejte včas, měl by být měkký, ale krásně zelený – ne hnědý. Nechte ho okapat a mírně zchladnout v cedníku a pak nakrájejte na menší kousky – já většinou vykrajuji středové žebro, které je tvrdé a moc nám nechutná. Do talířů dejte nakrájený kadeřávek, zalijte horkou polévkou a dle chuti můžete ještě přidat šťávu z čerstvého zázvoru. (Očištěný zázvor nastrouhejte najemno a šťávu vymačkejte přes sítko). Pokud je polévka příliš zázvorová, zjemněte ji kouskem másla. Dochuťte solí dle potřeby.

Kaštanový krém

Pokud si chcete připravit netradiční polévku, kupte jedné kaštany a vyzkoušejte kaštanový krém.

Co budete potřebovat?

  • 250 g jedlých kaštanů
  • 500 ml vody
  • 250 ml domácího zeleninového vývaru
  • mleté nové koření
  • muškátový oříšek
  • zázvor
  • 100 ml sladké smetany
  • 100 ml zakysané smetany
  • sůl a pepř
  • čerstvá petrželka
Kaštanový krém

Postup: Nožem rozloupněte skořápku a vyloupnuté kaštany dejte na 10 minut povařit do vody. Slijte je a ještě za tepla z nich oloupejte "chlupatou" slupku. Nakrájejte kaštany na menší kousky nebo rozdrolte prsty, vhoďte je do vroucí vody, přidejte vývar a koření dle svých chutí a vařte 30 minut. Poté odstavte, dejte si stranou pár kousku kaštanů na ozdobu a rozmixujte. Krém zahustěte sladkou smetanou, prohřejte a dochuťte polévku podle potřeby. Podávejte se zakysanou smetanou, ozdobené čerstvou petrželkou, kaštany a kouskem celozrnného pečiva.

Autor:
Témata: polévka, máslo, vejce
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.