Lidovky.cz

Přehnali jste oslavy? Zkuste recepty na nejlepší vyprošťováky

Jídlo

  6:00
Žaludek na vodě, svět se vám motá a hlava bolí? Po oslavách Silvestra celkem běžný stav. Ale nezoufejte, nejprve si dejte pár skleniček neperlivé vody a až se vám udělá trochu lépe, vyzkoušejte několik zaručených vyprošťováků.

Cibulačka s opečenou sýrovou bagetou. foto: Shutterstock

Do žaludku byste v kocovině měli dostat něco teplého, takže ani vodu nepijte studenou. Pokud z lednice vyndáte rychlou pomoc v podobě utopenců, počkejte, až se ohřejí na pokojovou teplotu. Někteří radí pít teplý čaj s medem, pomůže prý i ovocný kompot. 

Česnečka podle Martina Škody

Pokud se chystáte na party a víte, že budete pít alkohol, poproste někoho, aby vám tuto polévku připravil druhý den k jídlu. Je totiž dost možné, že vám se do toho moc chtít nebude. Česnečka dokáže probrat žaludek, je chutná a stačí na ni pár surovin. Samozřejmě, že si ji můžete udělat kdykoliv, ale tahle situace je asi jedna z nejčastějších.

Rady na příště:

  • 10 stroužků česneku
  • 6 lžic extra panenského olivového oleje
  • několik kapek octa balsamiko
  • 1 l drůbežího vývaru
  • mořská sůl a čerstvě umletý pepř

Na krutony

  • několik snítek čerstvé majoránky a hladkolisté petrželky
  • 4 plátky chleba bez kůrky
  • lžička másla
  • 2 stroužky česneku

Na servírování

  • nasekaná hladkolistá petrželka
  • asi 50 g parmazánu nebo čedaru
Česnečka podle Martina Škody, mladého kuchaře.

Česnek oloupejte, nasekejte na plátky a na olivovém oleji při nižší teplotě opečte dozlatova. Pozor, ať ho nespálíte, zhořkl by. Vývar v hrnci prohřejte, přidejte česnek, pár kapek octa balsamiko, sůl, pepř a nechte vařit při střední teplotě asi 30 minut.

Chleba nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nasekané bylinky a česnek. Vše promíchejte. Chleba naklaďte na pekáč, zalijte teplým máslem a proházejte jej tak, aby byl všechen obalený máslem s bylinkami. Pečte v troubě při 200 °C dozlatova (asi 5 minut).

Do talíře dejte pár upečených krutonů, zalijte je vývarem, přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr. Kdo chce, může si přidat pro větší sílu ještě stroužek čerstvého česneku.

Kuřecí konsommé podle Romana Pauluse

Consommé se obvykle připravuje z vývaru, který není dostatečně silný a čirý," vysvětluje hned na začátek Roman Paulus. Dvojitý se mu říká proto, že se nadvakrát opravdu vaří: Nejprve klasicky, z kostí, zeleniny a koření, a pak znovu, s přídavkem mletého masa a bílků.

  • 500 g kuřecích kostí
  • 300 g kořenové zeleniny
  • 200 g masa z kuřecích stehen
  • 5 bílků
  • divoké koření (tymián, bobk. list, nové koření, celý pepř)
  • stonky petržele
  • sůl
Když dvojitý, tak dvakrát. Jednou vaříme zeleninu a kosti, podruhé opět zeleninu, tentokrát ale smletým masem.

Kosti, poloviční množství zeleniny a koření zalijeme asi dvěma litry vody, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme mírným varem 2 až 3 hodiny, poté scedíme a necháme vychladnout. Studený vývar smícháme se směsí z nahrubo mletého masa, jemně pokrájené zeleniny, bílků a špetky soli a za stálého míchání znovu přivedeme k varu.

Táhneme opět 2 až 3 hodiny, následně přecedíme přes plátno. Stejně postupujeme v případě hovězího či jiného consommé (do první várky hovězího consommé můžeme navíc přidat dvě lžíce protlaku a 100 ml červeného vína). Podáváme například s palačinkou plněnou kuřecími játry nebo krupicovým nokem.

Fish and chips podle Romana Vaňka

Jedním ze symbolů britské kuchyně se dá nazvat i tento proslulý pokrm. Pravděpodobně neexistuje londýnská hospoda, kde by nebylo možné "Fish and chips" ochutnat.

Tipy

Těstíčko se dá uschovat v lednici několik dní, aniž by ztratilo na kvalitě.

Čas smažení brambor se může měnit dle použitého druhu brambor. V tomto receptu byly použity brambory odrůdy „Russet“.

Čerstvý hrášek lze v tomto případě nahradit hráškem mraženým.

Podávejte s tatarskou omáčkou a měsíčkem citronu na pokapání ryby.

Těstíčko:

  • 200 g hladké mouky
  • 75 g rýžové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 kávová lžička soli
  • 200 ml světlého piva
  • 200 ml sodovky

V misce smíchej mouky, jedlou sodu a sůl. Poté přidej pivo a sodovku a vymíchej metlou hladké těstíčko. Dej do lednice a nech odpočinout 2 až 3 hodiny.

Hranolky:

  • 250 g moučných brambor
  • rostlinný olej na smažení
  • sůl

Brambory oloupej a podélně nakrájej na šestiny (silnější hranolky). Smaž 7 minut ve vysoké vrstvě oleje rozpáleného na 140 °C. Brambory vyjmi a nech je 5 minut okapat. Poté je dosmaž v oleji rozpáleném na 190 °C dozlatova dalších 10 minut. Přendej do mísy, osol a promíchej.

Roman Vaněk radí, jak připravit tradiční Fish and chips.

Hrášková kaše:

  • 200 g čerstvého vyloupaného hrášku
  • 1,5 l vody
  • 2 lžíce cukru krupice
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 2 kávové lžičky změklého másla

Hrášek povař 2 minuty v oslazené vroucí vodě. Slij vodu a polovinu rozmixuj tyčovým mixérem. Dochuť solí, pepřem a vmíchej polovinu másla. Propasíruj. Zbylý hrášek rozšťouchej, osol, opepři a přidej zbylé máslo. Promíchej s hráškovou kaší. Dosol dle chuti

Ryba:

  • 180 g fi letu z tresky jednoskvrnné
  • sůl
  • hladká mouka na obalení

Filet vykosti, zbav kůže, ze všech stran osol a obal v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepej a fi let obal v prochladlém připraveném těstíčku. Smaž 5 minut dozlatova v oleji rozpáleném na 180 °C. Rybu během smažení otoč. Osmaženou rybu nech okapat na kuchyňském papíru a ihned podávej.

Autor:
Témata: máslo, sůl, mouka
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.