Lidovky.cz

Pivovar U tří růží: přátelství piva a jídla za pět hvězd

Jídlo

  6:15
Minipivovarů s restaurací v posledních letech vzniklo hodně. Na první pohled sympatické podniky ale často trpí nevyrovnaností pivních a kuchyňských výsledků. U tří růží vsadili na zkušený tandem: sládek Robert Maňák - šéfkuchař Martin Procházka.

Pivovar U tří růží sice stojí v turistické zóně, oblíbili si jej ale i Pražané; láká je skvělé jídlo a pivo. Pro ně si mnozí chodí i se džbánkem. foto: mafra - Tomáš Krist

Pivovar a restaurace U tří růží stojí v pražské Husově ulici v místě, kde se kříží s ulicemi Jalovcovou a Řetězovou. Samotný dům má velice bohatou historii - již v roce 1405 v něm proslulý sládek Beneš získal právo várečné a započal zde jednu z nejdelších kapitol pivovarnictví na českém území.

Na konci 18. století v domě sídlil Václav Matěj Kramerius se svým nakladatelstvím, což připomíná i pamětní deska na průčelí domu. Středověkou atmosféru tu evokuje také zvuk zvonů, který sem zalétá z nedalekého kostela sv. Jiljí. Zvony nejsou jedinou spojnicí pivovaru s kostelem a přilehlým klášterem, kde sídlí dominikáni.

U tří růží

Jídlo *****

Obsluha ****

Atmosféra ***

Husova 10/232

110 00, Praha 1

Tel.: 722 923 576

www.www.u3r.cz

Pivovaru se díky kvalitě piva podařilo získat status klášterního pivovaru řádu dominikánů. Do nevelkého lokálu se vstupuje z Husovy ulice. Větší, přední části dominuje vlevo umístěná dvojice měděných varných kotlů. Nábytek je ve tmavém dřevě, jednoduchý, hospodský, u baru s vysokými kruhovými stolky a barovými židlemi.

Bar je z hrázděného zdiva s neomítnutými cihlami s měděnou barovou deskou. Stěny mají dřevěné obložení s měděnými kovanými ozdobami, na podlaze jsou do dřevěných polí vykládané obrazce z keramických dlaždic.

Pivní nebe i peklo na zdi

Zadní část s dřevěnou podlahou je oddělena nízkou přepážkou, završenou vitráží ze zeleného skla s cínovými kosočtverci, a je možné si ji zamluvit jako kuřácký salonek. Jinak je restaurace nekuřácká.

Nevysoké klenuté stropy dávají atmosféru staropražské pivnice, kterou podporuje i stylová výzdoba od akademických malířů Jiřího Bernarda a Pavla Jakla - dvě nástěnné fresky za varnými kotli s chmelovými motivy a nápisem Dej Bůh štěstí -, v zadní části je pak dvoudílná freska na téma pivního nebe a pekla. Na stěnách visí žertovné obrázky na staropražské i pivařské motivy.

Pivovar U tří růží sice stojí v turistické zóně, oblíbili si jej ale i Pražané;...

Drtivá většina lepších restaurací dnes proklamuje čerstvé suroviny, vybírané přímo u farmářů, a při vší úctě k propagačním materiálům to vždy neplatí. Pokrmy ochutnané U tří růží potvrdily, že čerstvé suroviny tady opravdu berou vážně.

Kuchyně se pod vedením šéfkuchaře Martina Procházky orientuje na tradiční české a moravské recepty. Jídelní lístek nemá zbytečně mnoho položek, přesně tolik, kolik si provoz pivovarské restaurace žádá. Najdete v něm polévky a samozřejmě něco k pivu (třeba výběr uzenin od vlastního řezníka s nakládanou zeleninou).

Nechybějí saláty a speciality pivovaru, například pečené vepřové koleno s hrubozrnnou hořčicí či pivovarský hovězí burger s křupavou slaninou. Jako hlavní jídlo je možné zvolit třeba konfitované králičí stehno s bylinkami, kroupové rizoto s majoránkou a hřiby. A na závěr samozřejmě dezerty, třeba staročeský závin se švestkami a mákem.

Jako předkrm jsme z lákavé nabídky zkusili rillettes z kachního masa (což je vlastně pomazánka z kachních škvarků) s domácím chlebem (120 Kč), servírovaný v archaické zavařovací lahvičce s gumovým těsněním. Pokrm byl chuti tak jemné, že si vyžádal trochu soli a pepře.

Pivovar U tří růží sice stojí v turistické zóně, oblíbili si jej ale i Pražané;...

Saláty v naší ochutnávce zastoupil míchaný listový salát s marinovanou cuketou, cherry rajčátky, kousky grilovaných kuřecích prsíček a s krutony z bílého pečiva (185 Kč). Lahodně nakyslá zálivka salátu vzbudila pokušení získat od šéfkuchaře přesný návod. Ze specialit pivovaru jsme vybrali dušené jehněčí kolínko na černém pivě s pečenou zeleninou (290 Kč). Kořenová zelenina, brambory i cibule byly propečené přesně do chvíle, kdy přestávají být syrové, ale přitom neztrácejí charakteristickou svěžest. V hnědé omáčce si chuť zeleniny dobře rozuměla s doměkka dušeným jehněčím. Jídla zde podávají v příjemných mísovitých talířích z kameniny smetanové barvy.

Pětihvězdičkové pivo

Druhou neméně důležitou položkou nabídky je U tří růží pivo z vlastního minipivovaru, který pod vedením sládka Roberta Maňáka vaří pravidelně šest druhů piva. Vedle toho tu můžete narazit i na limitované várky, vařené k různým příležitostem.

Na prvním místě stojí světlý ležák (0,4 l za 49Kč), vařený podle tradiční receptury, řízné a plné chuti, u kterého i naprostý pivní laik pozná, že stojí o příčku výše než obdobné produkty průmyslových pivovarů. Druhé testované pivo byl tmavý ležák (0, 4 l za 46 Kč), klidné pivo s rovnováhou karamelové příchuti i hořkosti.

Pivovar U tří růží sice stojí v turistické zóně, oblíbili si jej ale i Pražané;...

Jako třetí přišel na řadu vánoční Amber 16° (0,25 l za 56Kč), lahodné, příjemně nasládlé pivo, které svůj název dostalo zřejmě podle toho, že při jeho pití připravíte svým chuťovým buňkám opravdové Vánoce.

Kdyby v našem hodnocení byla také rubrika piva, dostalo by ode mě bez otálení pět hvězdiček. Piva se tu čepují do sympatických kulovitých sklenic nebo do tenkostěnných pohárů. V nápojové nabídce mají i tradiční výběr prověřených destilátů a nealko nápojů.

Pivovar a restaurace U tří růží navazují na to nejlepší z české pivní i kuchyňské tradice a rozhodně doplnily portfolio kvalitních staroměstských restaurací. Připočtemeli k tomu ochotnou a dobře naladěnou obsluhu, jedná se o podnik, který nenavštívíte pouze jednou.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.