Lidovky.cz

Skvělá chuť i aroma. Připravte si doma kokosové mléko

Jídlo

  7:00
Kokosové mléko je jednou ze základních ingrediencí thajských jídel, dodává jim jemnou, ale na první ochutnání těžko rozpoznatelnou chuť. A krásně voní. Nejlepší je čerstvé, na takové v našich podmínkách ale nenarazíte. Server Lidovky.cz přináší tip na to, jak si kokosové mléko připravit doma.

Kokosové mléko foto: Shutterstock

Pokud jste připravovali ostřejší jídlo a ujela vám ruka s kořením, není nic jednoduššího než použít právě kokosové mléko. Chutě zjemní a navíc jim dodá krásnou vůni. Přidává se do omáček, zjemňuje polévky, hodí se do sladkých i slaných pokrmů a koktejlů. Mléko se vyrábí z dužiny kokosového ořechu a je v něm poměrně vysoký podíl tuku. Čerstvé proto vydrží nejdéle čtyři dny.

Zdravý kokos

Oblíbené je také proto, že obsahuje minerály, vitamíny a vlákniu v původní přirozené formě, tedy látky, které organismus okamžitě přijme, a tím zvyšuje svou obranyschopnost a vitalitu. Výrobků z kokosů, které mají blahodárné účinky na lidský organismus je ale hned několik. Zakoupit si můžete také kokosovou vodu či olej.

K TÉMATU:

Kokosový olej se ručně lisuje z dužiny kokosových ořechů, která byla předtím usušena na slunci. Olej z kokosu "taje" stejně jako olej olivový při 24 stupních. Při nižších teplotách tuhne. Skvělé účinky má na kůži: zvláčňuje ji a v zimě dokáže ochránit před mrazem. Díky vůni a jemné chuti dodá šmrnc i pokrmům jako jsou palačinky, pomazánky, marinády na maso nebo třeba slaným pokrmům. Dá se dokonce použít i při pečení.

Jak "vyrobit" kokosové mléko?

Budete potřebovat jen 300g nastrouhané kokosové dužiny a 250ml kravského mléka. Smíchejte obě suroviny a směs nechte odstát, potom pasírujte přes síto a několikrát postup zopakujte. Takto připravené kokosové mléko plně nahradí to kupované z plechovky. Navíc jeho příprava je velmi jednoduchá, mléko budete mít připravené k použití během několika málo minut.

Druhý, stejně rychlý způsob, jak si připravit kokosové mléko je, že místo kokosového ořechu použijete kokosovou moučku (150g) a smícháte ji s 50 ml mléka nebo vody. Nechte ji namočenou o něco déle než dužinu. Stačí necelá hodina. Další postup je stejný.

Kokos (ilustrační foto)
Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.