Lidovky.cz

Od sushi ke kotletě. V Podolce si vybere každý

Jídlo

  6:18
Restaurací, kde se u jednoho stolu mohou sejít vegani, vegetariáni i milovníci pořádného steaku, u nás zatím mnoho není. Jejich řady před pár týdny rozšířila nová restaurace na Zbraslavi, mladší sestra pražské Podolky.

Interiéru zbraslavské Podolky vévodí výrazný bar, na stolech nechybí kohoutková voda, kterou personál stále doplňuje foto: MAFRA - Milan Bureš

Pražská Zbraslav byla až do roku 1974 samostatné město a za první republiky patřila díky krásné poloze u Vltavy a blízkosti Praze k významným rekreačním místům. Také dnes, ač je oficiální součástí metropole, láká k víkendovým výletům. Z Braníka sem vede podél pravého břehu řeky cyklostezka, v přístavišti se lze nalodit na parník a dojet třeba až na Slapy, k prohlídkám láká zdejší zámek. K vidění jsou i významné vily – jednu z nich si tu například nechal postavit významný nakladatel Jan Otto.

Nyní má Zbraslav další nové lákadlo. Je jím restaurace Podolka (celým názvem Podolka U zbraslavského pivovaru), mladší sestra stejnojmenného podniku, který už pár let funguje v pražském Podolí. Zkušební provoz tu zahájili teprve před měsícem, kalendářní první jarní dny už přivítali v ostrém módu. Zatímco starší Podolka těží hlavně z krásné polohy přímo u Vltavy, její nová příbuzná láká do starobylého domu stojícího v těsné blízkosti někdejšího zbraslavského pivovaru. Všude kolem je cítit historie – areál restaurace a přilehlého dvora stojí na území, které tvořilo trvalou součást hospodářského zázemí cisterciáckého kláštera Aula Regia, založeného už ve 13. století.

Malí výtvarníci

Příjezd do Podolky II. je snadný – restaurace se objeví po pravé straně cesty těsně před náměstím. Vchod je nenápadný, ladí se starobylým domem, pozornost upoutá pouze portál s červeno-bílým lemováním. Interiér podniku majitelé nasměrovali k modernímu, avšak nikterak chladnému designu. Mohutné zdi starého stavení zútulňuje tmavá dlažba a dřevěná podlaha i obložení stěn a části stropu. Světlé stoly skvěle doplňují nízko spuštěné designové lampičky, jejichž stínítko tvoří do kruhu seskládané lahvičky naplněné červeným crodinem.

Podolka u Zbraslavského pivovaru

Celkový dojem *****

Jídlo *****

Obsluha *****

Atmosféra ****

U Národní galerie 471

Praha 5 - Zbraslav

zbraslav@restauracepodolka.cz t

el.: 720 512 013

S jasnou barvou, ale i se vstupním portálem koresponduje snad vůbec nejvýraznější prvek restaurace – červenobíle pruhovaný bar. O výtvarnou stránku podniku se starají dětští hosté. K dispozici mají obrovskou stěnu natřenou tabulovou barvou a čekání si mohou krátit s křídou v ruce.

Podobně jako v pražské Podolce, sázejí i tady na velmi různorodou společnost. U jednoho stolu se mohou bez obav sejít vegani, vegetariáni, masožravci i lidé držící bezlepkovou dietu. Jídelníček pamatuje na všechny a jak jsme si ověřili, nikdo z nich se nebude cítit ošizen. V Podolce zalovili ve všemožných kuchyních světa, a tak mezi předkrmy vedle sebe najdeme třeba maki sushi s uzeným tofu (95,-), hummus (89,-) či tzatziky z řeckého jogurtu (49,-). Nespočet chutí nabízejí i hlavní chody – od kotlety z přeštického vepře (245,-) přes jehněčí sekaný steak (165,-) až třeba po philadelphia uramaki sushi s marinovaným lososem (160,-).

Z denní nabídky nejprve volíme zeleninový vývar s celestýnskými nudlemi (40,-) a tomatovou polévku s čerstvou bazalkou a mozzarelou (45,-). Obě chutnaly skvěle. Snad jen mohly být krapet teplejší, což je ale věčný boj mezi přívrženci vařících polévek a těmi, kteří je chtějí jíst, aniž by museli foukat do lžíce. K hlavnímu jídlu vybíráme ze stálého menu hovězí burger z bio masa z mladého býka (195,-) a vepřovou kotletu s přeštického prasátka. O tom, jak je tenhle vepřík velmi vmódě, nás naneštěstí utvrdila omluva personálu, že kotlety došly. V den naší návštěvy si je prý dávali všichni. Začínající restauraci špatný odhad odbytu odpouštíme a namísto šťavnatého masa objednáváme vegetariánskou quesadillu s lilkovým chutney zapečenou se sýrem cheddar (139,-). Tenoučké a křupavé pšeničné placky byly naplněné tak akorát ochucenou dušenou lilkovou pomazánkou, osvěžoval je samostatně podávaný koriandrový creme fraîche. Bez chyby byl rovněž hovězí burger. Šťavnaté maso v sezamové bulce bylo propečené přesně na požadovaný stupeň medium. Bramborové hranolky se řadí do kategorie „nezapomenutelné“. Připravují je tu na přepuštěném másle, které kousky dokřupava opečených brambor nádherně navonělo.

Zmrzlina v kvádru

Průzkum zdejší kuchyně ukončují dva dezerty – avokádové creme brulée (69,-) a plátky zmrzliny (59,-). Prvně zmíněná laskomina byla dost zvláštní, ale kdo má rád avokádo, s každou další lžičkou jí přicházel na chuť. To nejlepší přišlo úplně na konec v podobě plátků zmrzliny. Na talíři se skvěla variace tří kvádrů – vanilkového, čokoládového a jahodového, přičemž ten posledně zmíněný byl úplně nejlepší. Jak jsme se dozvěděli od personálu, Podolka si ji nechává vyrábět na zakázku u „jedné paní“.

Z nápojů si vybere každý – v nabídce jsou moravská, francouzská i italská vína od červených přes růžová až po bílá. Točí se tu jedenáctistupňový ležák Bernard či nefiltrovaná dvanáctka. Z nealkoholických nápojů stojí za ochutnání limonády s tmavým třtinovým cukrem a domácí ledový čaj. Obsluha hosty nenechávala čekat, přicházela vždy, kdy jí bylo třeba, pauzy mezi jednotlivými chody byly odměřeny úplně přesně. V nové Podolce zatím všechno funguje prakticky bezchybně a nezbývá než doufat, že to tak bude i nadále.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.