Lidovky.cz

Pesticidy na ovoci zůstávají i po omytí, říká odbornice

Jídlo

  7:00
Nejen na citrusových plodech, „chemická stopa“ zůstává i na ostatních druzích ovoce a zeleniny. „ Až polovina ovoce a zeleniny na trhu je chemicky ošetřena. To znamená, že i když citrusy či rajčata omyjete, chemických látek se zcela nezbavíte,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz Jana Hajšlová z Ústavu analýzy potravin a výživy Vysoké školy chemicko-technologické.

Ovoce (ilustrační foto) foto: Lidové noviny

Lidovky.cz: Je pravda, že na citrusech, které jsou chemicky ošetřené, zůstávají i po omytí vodou, pesticidy?
Samozřejmě, protože většina pesticidů není rozpustná ve vodě. Zůstávají tedy na povrchu ovoce, ale i některé zeleniny. Pouze vodou se jich prostě nezbavíte, to je možné například detergentem a kartáčkem. Lepší je ovoce a zeleninu omývat teplou až horkou vodou, ale i tak na povrchu pesticidy zůstávají.

Lidovky.cz: Co člověku jejich konzumace může způsobit?
Jednorázově v podstatě nic. Při dlouhodobé konzumaci je to trochu problém, protože má člověk zvýšenou spotřebu škodlivin.

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Postřiky se používají i na jiné druhy ovoce a zeleninu. Na jejich povrchu pesticidy po umytí zůstávají také?
Bohužel ano. Má to samozřejmě svá pravidla a hygienické normy. Ale řekněme, že až polovina ovoce a zeleniny na trhu je chemicky ošetřena. To znamená, že i když je omyjete, chemických látek se zcela nezbavíte.

Lidovky.cz. Má na zdraví člověka vliv masivnější používaní chemických postřiků a hnojiv?
Ovoce a zelenina mají nesporný zdravotní benefit. Jsou to potraviny, které mají pozitivní vliv na zdraví člověka, obsahují velké množství vlákniny - jejich konzumace je tedy prospěšná pro správnou funkci střev, obsahují také antioxidanty a vitaminy. V řadě případů ale dochází také ke zvýšenému příjmu pesticidů a například dusičnanů, které se přidávají do hnojiva.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.