Lidovky.cz

Čerstvé fíky. Exotická lahůdka konce léta a začínajícího podzimu

Jídlo

  7:00
Fíky jsou velmi ceněným exotickým ovocem a jejich sezóna právě začíná. Čerstvé fíky se k nám dovážejí ze Středomoří, kde dozrávají dvakrát do roka: poprvé v červnu a červenci a podruhé koncem srpna. Druhá sklizeň přináší fíky sladší a šťavnatější, a právě z té si teď můžeme dopřát nejlepší plody.

Po zakousnutí se do koláče asi neodoláte a odjíždíte do Středomoří, prodloužit si léto foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Pokud jste na zahraniční dovolené třeba v Řecku za teplého vánku letního večera zachytili jejich vábivou vůni, je čas si tyto chvilky připomenout a čerstvé fíky koupit. Ale jaké?

Odrůdy fíkovníků se dělí na “bílé” s typicky žlutou nebo nazelenalou slupkou a “černé”, jejichž slupka je tmavě nachová. Správně vyzrálé fíky voní tak intenzivně, že vám jejich aroma vystoupá až do hlavy, a lákají sladkou chutí lehce připomínající bobulové ovoce. Takto správně zralé fíky lze těžko převážet na dlouhé vzdálenosti. Pokud koupíte fíky ještě ne úplně dozrálé, jednoduše je nechte  dozrát  na teplém a sluncem ozářeném místě. Nejchutnější fíky jsou šťavnaté, voňavé, s purpurově červenou barvou semínek uvnitř.

Když fíky, tak zapečené. Zkuste je nasladko i naslano

Čerstvé fíky si můžete vychutnat jen tak, jsou lahodnou pochoutkou a jedí se i se slupkou, anebo je efektně naservírovat jako poslední chod sváteční hostiny, a to po marocku - s medem, aromatickou vodou z růží a sekanými mandlemi. Stačí rozkrojit fíky na čtvrtky, pokapat růžovou vodou, nechat hodinu v ledničce uležet a servírovat posypané mandlemi a polité medem.

Kupujte čerstvé fíky na tržišti

Pokud si chcete s vůní a sladkou chutí více pohrát, stačí je lehce podusit s cukrem v brandy a spolu s vanilkou a skořicí dát do široké uzavíratelné sklenice na jeden nebo dva dny do ledničky, tím získají ještě intenzivnější chuť.

Fíky se připravují nasladko nejen se skořicí a vanilkou, ale také s badyánem nebo kardamomem, tedy nasládlými druhy koření. Z těst se k fíkům chuťově hodí nejvíce lístkové nebo máslové, a k doplnění báječné chuti fíkových koláčů se často používají tučné italské krémové sýry, riccota a marscapone. Zapečením fíků se významně zvýrazní jejich sladká chuť a vůně a po zapečení se stávají ještě větší delikatesou.

Naslano se fíky často servírují s italskou šunkou prosciutto a stejně jako nasladko se kombinují s tučnějšími sýry. Nejčastěji s rokfórem nebo gorgonzolou, ale také se slaným feta sýrem. Ideální jsou fíky do salátů, osvěží každé salátové aranžmá. Mně nejvíce oslovila chuť fíků s červenou a bílou čekankou a nesmí též chybět vlašské ořechy nebo třeba lehce osmažená slanina.

Čerstvé zralé fíky

Zapečené fíky jsou delikatesou s kozím sýrem, kdy vyzní spojení dvou intenzivních chutí v báječné harmonii. Jde o rychlé a neotřelé pohoštění, třeba jako poslední chod grilování.

Vyzkoušejte fíky jednou nasladko, v rychlém koláči z třeného těsta s pekanovými ořechy a lehkou drobenkou, nebo je zkuste naslano zapečené s kozím sýrem. Nebudete vědět, který recept si vybrat. Fíkování začíná!

Fíkový drobenkový koláč s pekanovými ořechy

  • 250 g hladké mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 125 vyloupaných pekanových ořechů (možno nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi)
  • 180 g másla
  • 15é g hnědého měkkého cukru
  • 1 vejce velikosti L
  • 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
  • 35 g nastrouhaných mandlí
  • 5 lžic fíkového džemu nebo povidel ( možno vynechat )
  • 8 větších zralých fíků

Předehřejte si troubu na 180 °C. Lehce vymažte máslem a vysypejte moukou koláčovou formu, průměru asi 23 cm, nejlepší je s volným dnem. Sypké přísady, tedy mouku a prášek do pečiva, dejte do mísy. Mezitím si v mixéru nasekejte na hrubo ořechy. Přidejte změklé máslo a elektrickým mixérem nebo ručně zpracujte v drobenkovou směs. Přidejte hnědý cukr a ještě dále asi 5 minut zpracovávejte. Odvažte 190 g drobenkové směsi a dejte ji stranou na posyp.

Fíkový drobenkový koláč s pekanovými ořechy se při kávě přímo rozplývá na...

K původní směsi přidejte vejce a vanilkový extrakt a elektrickým mixérem nebo vařečkou zpracujte v těsto. Lžící těsto přendejte do vymazané a vysypané formy. Uhlaďte stěrkou a posypte mandlovou směsí a dále rukama zatlačte těsto do okrajů formy alespoň do výše 2 cm. Nastrouhané mandle nebo trochu mouky vám pomohou, aby se těsto nelepilo.

Fíky omyjte a odstraňte stopky, nakrájejte je na čtvrtky. Těsto pomažte fíkovým džemem nebo povidly a naaranžujte čtvrtky čerstvých fíků. Posypte zbytkem drobenkové směsi a pečte asi 40 až 45 minut, dokud střed koláče nebude pevný.Vyndejte z trouby a nechte chvilku vychladnout, než koláč vyndáte z formy. Podle nálady, počasí a chuti můžete koláč podávat teplý, jen lehce posypaný moučkovým cukrem, kdy skvěle vyzní jeho oříšková chuť a fíky  anebo ho můžete nechat úplně vystydnout a pochutnávat si na koláči vychlazeném. Obě varianty jsou báječné!

Zapečené fíky s kozím sýrem

  • 8 zralých fíků
  • 100 g měkkého kozího sýra
  • 2 lžíce piniových oříšků, lehce opečených
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • kvalitní balzamikový ocet na pokapání

Předehřejte si troubu na 200 °C. Nejdříve fíky omyjte studenou vodou, lehce osušte papírovým ubrouskem. Ostrým nožem odstraňte  horní stopky. Fíky nařízněte do polovičky na čtvrtky a lehkým tlakem otevřete do tvaru květu a přendejte  na pečící plech, který vyložíte větším kusem alobalu, abyste mohli fíky zabalit. Naplňte kozím sýrem a pokapejte balzamikovým octem. Posypte lístky tymiánu a piniovými oříšky. Utvořte z alobalu uzavřené polštářky a dejte zapéct do horké trouby na 10 až 12 minut nebo přímo na gril. Podávejte jako teplý předkrm či jako přílohu nejlépe ke grilovanému masu.

Stačí vložit na 10-12 minut do trouby a delikatesa je vaše

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.