Lidovky.cz

Češi se drží česnečky a vývarů. Na nové chutě je ‚ukecávají‘ číšníci

Jídlo

  6:05
PLZEŇ - Přestože se Češi v posledních letech víc zajímají o zdravou stravu, co se týče polévek, zůstávají spíš konzervativní. V restauracích vyhledávají vývary, gulášové a bramborové polévky nebo česnečku.

Polévka z hlívy ústřičné foto: hliva-ustricna-recepty.cz

Na polévky z dýní, chřestu, mrkve a dalších druhů zeleniny, s nimiž se šéfkuchaři snaží obohatit jídelníček, potřebují čas. Uvedli to kuchaři z bister a restaurací, které oslovila na třetím ročníku Festivalu polévky v Plzni. Na náměstí Republiky se v neděli vařila polévka v 16 čtyřicetilitrových kotlích. Lidé zkoušeli tradiční i exotické chutě.

ČTĚTE TAKÉ:

"Před pár lety se začaly dělat exotické chutě jako třeba dýňová polévka nebo asijské speciální polévky, ale my se tu teď zase vracíme ke klasice," uvedl provozní jedné plzeňské restaurace.

Více informovanosti, více experimentování

Na festivalu provozní lidem nabízel polévku tomatovou, na niž použil zhruba dvě desítky kilogramů rajčat. Podle něj má restaurace kolem 60 až 100 zákazníků, kteří na ni pravidelně chodí. Pro Čechy prý platí, že jedí hodně polévky, lidé ji až na výjimky striktně vyžadují k polednímu menu. V poslední době zaznamenává, že zákazníci začínají být informovanější, začínají víc experimentovat. Nabídka na jídelníčku závisí i na sezoně, například říjen a listopad patří dýňové polévce.

Dýňová polévka

"Jedeme spíše klasické české polévky, držíme se toho," uvedl pracovník jiné restaurace v Plzni. Podle něj se lidé v případě novinek drží zpočátku zpátky. Například podnik nedávno "nasadil" mrkvovou polévku se zázvorem a chvíli trvalo, než na ni zákazníci kývli. "Mají strach, ale číšníci to ukecají, a když si ji lidé dají, tak si to chválí," uvedl. Na festivalu lidem nabízel zelňačku s klobásou a uzeným masem, v druhém kotli hrachovou polévku s krutonem a slaninou.

"Vaříme klasickou bramboračku se sušenými houbami, navrch bude křepelčí vajíčko, všechny bylinky jsou čerstvé, snad bude chutnat," uvedl kuchař jednoho plzeňského bistra. Podle něj se začíná ukazovat trend zdravé výživy, lidé více slyší na úpravu různých druhů zeleniny. "Že by ale odstoupili od klasiky, to ne. Ta bude pořád," dodal.

Festival polévky, při němž se pokrm vaří na otevřeném ohni před zraky návštěvníků, je poslední částí velkého letního multižánrového festivalu Živá ulice, který se koná v Plzni vždy v létě.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.