Přehlídka patří mezi největší a nejstarší akce tohoto druhu v Evropě i ve světě, řekl v sobotu Petr Míč z marketingu pivovaru Purkmistr, který speciálně k události vyrobil patnáctistupňové nakuřované pivo s chutí uzené polévky.
Ležák je tradice
"Jsou tu nakuřovaná piva, která se vaří z nakuřovaného sladu, řada pivovarů tady má svrchně kvašená pšeničná piva a to, co je v poslední době velice moderní, to jsou piva angloamerická," popsal. V posledních letech prý klesá zájem o ochucená piva, například ovocná, která byla ve velké oblibě zhruba před pěti lety. Obliba svrchně kvašených piv naopak roste.
"Jsou to svrchně kvašená piva hodně chmelená americkými chmely, které mají citrusovou příchuť. Jejich vlhkost je velice vysoká, jsou to vícealkoholická piva - čtrnáctky, patnáctky. Je tady jasně vidět příklon k angloamerickým pivům," poznamenal Míč. V oblibě dál zůstává i česká klasika - světlý ležák, který by měl umět uvařit každý pivovar, míní Míč.
Počet malých pivovarl stoupá
Lidé si mohli dnes vybírat z piv od českých minipivovarů a také piva americká, britská, německá či vietnamská. Každý ze zúčastněných pivovarů vytočí minimálně sto až 200 litrů piva, řekl Míč. Přehlídka preferuje prezentaci nejmenších výrobců piva a je oficiální akcí jejich svazu. Má seznámit s produkty, které nejsou běžně na trhu k dostání.
Festival se letos rozšířil na maximální úroveň - kromě pivovarského dvora stánky obsadily zahradu, náves i parkoviště. Na větší účast už nejsou prostorové možnosti. O přehlídku je velký zájem - pivovarů i návštěvníků a konzumentů piva. Odráží tak současný boom českých minipivovarů, který nemá podle Míče v Evropě obdoby.
Měsíčně se podle něj otvírají tři až čtyři nové malé pivovary. Od začátku roku přibylo za prvních pět měsíců 22 minipivovarů, uvedl na začátku června prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. Malých pivovarů s výrobou do 10 000 hektolitrů bylo tehdy zhruba 230, ke konci roku odhadl tehdy Šuráň jejich počet na zhruba 250.