Lidovky.cz

Dezerty pro Čechy? Chtějí méně cukru než Američané, říká cukrářka

Jídlo

  7:00
Cupcaky, vyhlášený mrkvový dort a sladkosti, které si domů můžete objednat přes e-shop. Izraelka Lana Libin Mayer studovala cukrářskou školu v Kanadě, i proto koupíte v její internetové cukrárně převážně americké dezerty, které jsou ovšem přizpůsobené českým chutím. „Vzala jsem tradiční americké cupcakes, muffiny, cookies a upravila si je prostě podle sebe a pro české chutě,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Lana Libin Mayer foto: Cup of Cake

Lidovky.cz: Kde a kdy jste se dostala k cukrářství?
Studovala jsem cukrářství v Kanadě, a pak jsem se hodně učila v restauracích po celém světě, kde jsem pracovala. Ale ten úplný začátek je asi doma, v Izraeli, kde jsem začínala jako amatér, a za čas se tam vrátila jako profesionální cukrářka.

Lidovky.cz: A jak a kdy jste se dostala do Česka? 
V Londýně jsem si vzala za manžela Čecha. V roce 2009 jsme sem přijeli, rozhlédli se, a už jsem zůstala, alespoň tedy takový je zatím plán.

ČTĚTE TAKÉ:

Lidovky.cz: Byl to od začátku plán otevřít si v Česku vlastní pekárnu/cukrárnu?
Nevím, jestli přímo pekárnu, ale péct jsem chtěla, a pekla jsem vlastně od začátku. Měla jsem vlastní web a pekla na zakázku. Pak se mi narodil syn, to jsem si dala asi vůbec poprvé necelý rok pauzu. Během té doby mě oslovil Doubleshot a domluvili jsme se na spolupráci s tím, že nejdřív budu péct v jejich kavárně Můj šálek kávy a po rekonstrukci prostorů za kavárnou, si budu moci ve stejném domě otevřít svoje pekařství. Takže to pro mě byla nabídka, která se neodmítá.

Lidovky.cz: Jací jsou Češi zákazníci? Mají rádi sladké?
Kdyby neměli, tak tu asi nejsem. V každé zemi jsem musela upravovat receptury, každý národ má něco jiného, a Češi mají také svá sladká specifika. Mají rádi sladké, ale vlastně ne tak moc. Oproti třeba mým americkým receptům, dávám tady do sladkostí třeba i o půlku méně cukru. Češi mají raději lehčí dezerty, třeba nebyly tak oblíbené máslové krémy na cupcaku, za to krémy z mascarpone letí.

Lidovky.cz: Inspirujete se českými dezerty? Českým cukrářstvím?
Inspiruju se v každé zemi, kde jsem. V Česku jsem se toho naučila spoustu. Máte tu třeba úžasnou surovinu, kterou v téhle podobě jinde moc nenajdete - tvaroh. Ten mě dostal, strašně ráda ho používám, má tolik skvělých vlastností, že nevím, proč už to není světový bestseller. Ale inspirují mě i samotné české dezerty. Větrníky, koláče od mojí tchýně, bábovky, to všechno jsou lahůdky, které jsem tak či onak zapojila do své nabídky.

Lidovky.cz: Je tu něco, co vás v českých chutích překvapilo?
Na začátku mě překvapilo, jak mají Češi rádi ovocné, lehké dezerty, třeba i nepečené a hlavně nepřeslazené. To mě vlastně hodně potěšilo. V tom se totiž shodneme. Cukr je skvělá věc, nesmí ale přebíjet chuť ostatních surovin, což je u těch hodně sladkých občas problém. K tomu ovoce je to nejlepší ochucovadlo, barvivo i ozdoba, takže to všechno skvěle funguje. Co ale mají rádi Češi a nikde jinde jsem se s tím tolik nesetkala, to jsou suché bábovky a buchty. Když jsem tu začínala péct, stávalo se mi, že někdo vracel třeba brownie s tím, že je nedopečené, protože je uvnitř vlhké. A já musela vysvětlovat, že je upečené, ale je vláčné. Češi jsou zvyklí na suché, propečené buchty, což je ale třeba to, z čeho neustoupím.

Skořicovo-švestkové cupcakes se špaldovou moukou

Lidovky.cz: A jací jsou Češi cukráři? Jaké tu máme cukrárny?
To jsou dvě hodně rozdílné otázky. Klasickým českým cukrárnám jsem nikdy na chuť nepřišla. Je možné, že jsem zatím nenarazila na žádnou skvělou. Obecně mi přijde, že v skvělý nápad ničí provedením. Něco tak skvělého jako žloutkový krém málokdy chutná dobře, šlehačka mívá škrobovou pachuť a podobné. Přitom věnečky, větrníky, rakvičky, to jsou skvělé a ve světě jedinečné věci, když se udělají, jak mají. Nejlépe tu pečou podle mě nadšení amatéři. 

Lidovky.cz: Jak byste popsala svůj styl? Co pečete?
Jednoduchý, nekomplikovaný, bez kudrlinek. Každá surovina, kterou použiju, musí být v dezertu cítit, proto jich tam nesmí být moc a všechny musí být vyvážené a především kvalitní. Všechny jsou totiž v pečivu cítit, a kdybyste tam dali jednu méně dobrou, zničíte celý dezert. Nedávám do pečiva nikdy nic na oko a všechno musí být stoprocentně skvělé. A co peču? Jsou to hlavně americké dezerty v české úpravě. Vzala jsem tradiční americké cupcakes, muffiny, cookies a upravila si je podle sebe a pro české chutě.

Lidovky.cz: Jaké dezerty jdou v Cup of Cake nejvíce na odbyt? Co nám nejvíc jede?
Tak nemohu říct nic jiného - cupcaky, když už to máme v názvu, že? Od počáteční nedůvěry jsme se s nimi přes občerstvení na různých akcích a svatbách dostali k tomu, že si je u nás objednávají zákazníci jen tak - na chuť. A to je nejlepší. Bestseller, který mě osobně ale třeba překvapil, je náš mrkvový dort. Ten je tak oblíbený, že si pro něj jezdili lidé přes celé město. Od té doby, co si ho můžou koupit v e-shopu, kupují si jej domů celý. A nejlepší jsou ti, kteří si ho v cukrárně osobně vyzvedávají a dávají si ještě jednu porci na cestu. A v posledním roce je hodně oblíbené bezlepkové pečivo.  Teď jsem třeba vyladila bezlepkovou variantu mrkvového dortu, máme i cookies a cupcaky. Používám na to kaštanovou nebo cirokovou mouku, které u nás nejsou tak známé, ale na pečení jsou mnohem lepší než ty běžnější náhražky - jako je třeba mouka kukuřičná.

Skořicovo-švestkové cupcakes se špaldovou moukou

(Na 10 cupcaků)

Korpus:

  • 150 g jablečného džusu
  • 1 vejce
  • 50 g oleje
  • 50 g medu
  • 125 g špaldové celozrnné mouky
  • 1/2 čajové lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka soli
  • 5 švestek

Na krém:

  • 200 g mascarpone
  • 50 g sirupu agáve
  • 1/2 čajové lžičky skořice
  • 5 švestek

Postup: Do mísy dejte džus, vejce, olej a med. Důkladně promíchejte, dokud se vše nespojí. Přidejte mouku, sodu, skořici a sůl a promíchejte vidličkou. Těsto rozlijte do deseti formiček na muffiny, do každé přidejte 1/2 švestky. Pečte 20 minut v troubě vyhřáté na 175°C. Po upečení nechte vychladnout.

Ingredience na krém vyšlehejte do konzistence šlehačky. Cukrářským sáčkem ozdobte každý cupcake, nahoru dejte půlku švestky.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.