Švédi si obecně libují v jídle a dokáží si jej opravdu náležitě vychutnat, zejména při rodinných večeřích a oslavách nejrůznějších příležitostí. Vzhledem k poloze země najdete v restauracích, ale i u rodinného stolu velkou nabídku pokrmů z ryb a jiných plodů moře.
„Přílohou jsou často brambory v různých podobách nebo rozmanité druhy pečiva. Snad každý se již setkal s pojmem švédský stůl, „ říká majitel a šéfkuchař Danielsson a dodává: „Na něm nechybí ovoce, zelenina, již zmíněné ryby, zvěřina nebo třeba raci, kteří zde mají dokonce svůj svátek.“
Polévka je grunt
„Zvláštní a příjemnou tradicí jsou čtvrteční polévky. Dříve Švédi mívali v tento den půl dne volno, připravovaly se rychlé a vydatné polévky k obědu. V létě se nejvíce jedí sledi s rozmanitým kořením, černým rybízem nebo třeba paprikou. K tomu se podávají omáčky, zejména hořčice. Velmi důležitým kořením je zde kopr,“ zdůrazňuje Danielsson.
Speciality evropských kuchyní: |
Ve Švédsku se obecně dbá na to, aby jídlo bylo vyvážené a zdravé. „Ve Švédsku se více dbá na stravu, ne jako v Česku. I když faktem zůstává, že postupem doby se obědy stávají pouze nutnou přestávkou v pracovním režimu. Tím se hodně rozmáhá popularita kupovaných polotovarů, které však stále splňují poměrně vysoké kvalitativní standardy. Hlavním jídlem dne je tak večeře,“ říká majitel a šéfkuchař restaurace.
Když se někoho v Čechách zeptáte, zda již ochutnal něco typicky švédského, odpovědí budou pravděpodobně kuličky z mletého masa. Správně se podávají s vařeným bramborem či bramborovou kaší, jemnou omáčkou z výpeku a zcela jistě na talíři najdete brusinky. A zástupce sladkých jídel? „Určitě bych doporučil semlu, což je sladká skořicová žemle plněná mandlovou hmotou a šlehačkou. Každý má svůj „tajný recept“, který se dědí z generace na generaci a pekárny mezi sebou soupeří hlavně v den „Tlustého úterý“ (Fettisdagen), který je dnem právě tohoto božského pokrmu,“ na závěř doplňuje Danielsson.
Švédské masové kuličkyKuličky:
Omáčka:
Postup: Cibuli nastrouháme najemno, vmícháme do masa a přidáme všechny ostatní ingredience. Promícháme (nejlépe rukama). Ruce si namočíme vodou a tvarujeme kuličky. Čím menší kuličky uděláme, tím jsou lepší. Kuličky necháme chvíli odležet v lednici a poté je opékáme zprudka na oleji. Když jsou kuličky dozlatova opečené, v pánvi necháme rozpustit máslo a kuličky v něm obalíme na středním ohni. Kuličky vyndáme a vylijeme polovinu tuku. Do zbytku přidáme čajovou lžičku hladké mouky, přidáme smetanu a za stálého míchání povaříme na středním ohni. Dochutíme solí a pepřem dle chuti. Kuličky servírujeme na bramborové kaši zalité omáčkou a ozdobené brusinkami. |