Lidovky.cz

Vánoce a superpotraviny. Jak je využít během svátků?

Jídlo

  6:09
Jsou bohaté na vitaminy, minerály, obsahují velké množství vlákniny a antioxidantů. Superpotraviny by měly být součástí jídelníčku neustále. Jak je ale využít o Vánocích? Server Lidovky.cz přináší několik receptů. Nechte se inspirovat.

Drink z granátového jablka. foto: Shutterstock

Díky vysokému obsahu vitamínů, minerálů, proteinů, enzymů, antioxidantů, vlákniny a dalších je vhodné konzumovat je v syrovém stavu, aby nepřišly o látky, které obsahují.

Mezi superpotraviny patří například kustovnice čínská, chia semínka, mladý ječmen, nepražené kakaové boby, konopná semínka, také ale citrusové plody (avokádo, granátové jablko, mango, kiwi), a některé druhy ryb, česnek, listová zelenina, ale také borůvky a třeba máslová dýně (jak udělat pravou indickou polévku z máslové dýně čtěte ZDE.)

Boj proti stresu

Pokud na vás dolehá stres z nadcházejících vánočních svátků, připravte si doma stoprocentní džus z granátových jablek. Ten totiž snižuje srdeční tep a podporuje pozitivní pocity, pít byste ho měli ale pravidelně.

Další potravinou, která pomůže zahnat stres z toho, že nemáte napečeno, navařeno či nakoupeno, jsou nepražené kakaové boby. Působí pozitivně na centrální nervový systém, jsou plné vitamínů a tím pádem také nejzravější formou čokolády.

Superpotraviny můžete také naservírovat svým blízkým, připravte jim třeba tvarohový koláč s kustovnicí čínskou či cukroví s borůvkami. Překvapit je můžete také avokádovou pomazánkou na silvestra či rybí polévkou z lososa. Ani o Vánocích nezapomínejte na to, že organismus potřebuje vyváženou a zdravou stravu.

Vánoce s borůvkovou či rybízovou marmeládou: zamilovaná očka

Na těsto:

  • 180 g změklého másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 260 g hladké mouky
  • kůra z poloviny citronu
  • semínka z poloviny vanilkového lusku

Na náplň:

  • 50 g husté rybízové či borůvkové marmelády
  • 1 žloutek na potření cukroví

Změklé máslo s cukrem utřete do hladka a postupně přidávejte oba žloztky. Výsledkem by měla být pěkně soudržná hmota. Ruční elektrický šlehač vám práci usnadní. Na dřevěný vál nasypte mouku, nastrouhejte do í kůru z poloviny citronu a vyškrábněte semínka z půlky vanilkového cukru. Doprostřed vyklopte máslovou hmotu a rukama vše zpracujte do hladkého těsta. Z něj pak vytvoříte úhledný bochánek. Těsto zabalte do potravinové fólie, lehce zploštete a odložte do lednice. Nechte je odpočívat přes noc. Druhý den zapněte troubu na 170 stupňů a dva plechy vložte pečícím papírem.

Zamilovaná očka

Zrelaxovaný bochánek těsta rozdělte na dvě poloviny . Jednu vraťte zpět do chlau a druhou položte na lehce pomoučený vál nebo silikonovou podložku. Z těsta vyválejte souměrné hady o průměru asi 2 cm. Rozkrájejte je na malé kousky a v rukou z nich zformujte kuličky. Každá z nich by měla mít zase 2 cm v průměru a měly by být všechny stějně velké. Následně je přeneste na plech a lehce je prstem zploštěte. Vařečkou se širší rukojetí vytlačte důlek doprostřed každého očka. Krátce prošlehejte žloutek, který vám zbyl na zdobení.

Výtvory jím rovnoměrně potřete. Borůvkovou marmeládu promíchejte lžičkou a přeneste do malého cukrářského sáčku. Můžete jej nahradit i dostatečně pevným svačinovým sáčkem. Následně do každého očka kápněte trochu marmelády tak, aby nepřetékala ven. Připravená očka pečte v předehřáté trochubě asi 8-12 minut. POdle zlatavé barvy poznáte, že jsou správně propečená.

Recept pochází z kuchařky Sladké bary, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.