Lidovky.cz

Hit mezi milovníky čokolády. Jak připravit syrovou pochoutku?

Jídlo

  6:16
Kvalitní, nejčastěji bio čokoláda zpočátku budila zájem zejména v anglosaských zemích a mezi stoupenci syrové stravy, kteří odmítají tepelné zpracování potravin, při němž dochází k oxidaci údajně škodlivé pro zdraví. V současné době však vyvolává zvědavost i mezi milovníky čokolády.
Čokláda a kakaové boby

Čokláda a kakaové boby foto: Shutterstock

Recept na raw živou čokoládu je velice jednoduchý. Jsou potřeba v zásadě pouze tři suroviny, které vám vytvoří čokoládu jako takovou. S jejím dalším obohacením - přidání nasekaných mandlí, mátových lístečků a třeba špetky chilli - si lze připravit nekonečně mnoho variant.

PSALI JSME:

Jak na to? Budete potřebovat 90 g kakaového másla, 60 g raw kakaa (optimální poměr másla ke kakau si každý najde dle své chuti), 30 g agávového sirupu, či sirupu z jakonu nebo jakéhokoli dalšího sladidla.

Čokláda a kakaové boby

Máslo rozpustíme ve vodní lázni, nesmí přesáhnout 42 stupňů. Poté postupně přimícháváme kakao a sladidlo. Čokoláda je hotová. Nyní můžeme čokoládu smíchat s dalšími ingrediencemi - jako jsou oříšky nebo třeba nadrcené kakaové boby. Výživovou hodnotu můžete umocnit přidáním lžičky některé ze superpotravin, podle volby se mírně pozměňuje i chuť. Poté už se čokoládová hmota nalije do formiček či na tácek a dá ztuhnout do mrazáku.

 

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.