Lidovky.cz

Staročeské Vánoce. Jednoduché recepty na tradiční cukroví

Jídlo

  6:18
Med, ořechy, kardamon a především cukroví, které ze sladkých ingrediencí vyrobíme. To jsou Vánoce v kuchyni. Jak na tradiční cukroví? Nechte se inspirovat třemi recepty a buďte letos připraveni včas.

Staročeské Vánoce foto: Sladké bary/SmartPress

Voňavé sušenky

  • 225 g změklého másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 35 ml Simple Syrupu nebo sirupu z agáve
  • 1 vejce
  • 350 g hladké mouky
  • 25 g holandského kakaa
  • 3 g soli
  • 3 g čerstvě namletého kardamomu

Na zdobení:

  • 2 bílky
  • 500–600 g moučkového cukru
  • trocha vody
  • citrónová šťáva (nemusí být)
  • gelové barvy

Jak na to: Změklé máslo a cukr vložte do mísy robotu. Nasaďte třecí metlu a nechte zhruba 3 minuty pro pracovávat střední rychlostí. Následně zašlehejte vejce, aby se s máslem úplně spojilo.

Mouku, kakao, kardamom a sůl prosejte do druhé mísy a promíchejte. Vzniklou směs postupně zapracovávejte do máslové hmoty v robotu. Míchejte jen do té doby, než se všechny suroviny spojí. Jakmile těsto drží pohromadě, vypněte robot a vyklopte těsto na lehce pomoučněný vál. Rukama rychle vypracujte 2–3 bochánky těsta, zabalte je do potravinové fólie a dejte přes noc do ledničky.

Vanilkové rohlíčky

  • 280 g hladké mouky
  • 200 g másla nebo tuku na pečení
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g mletých vlašských ořechů
  • vanilkový cukr (nejlépe s pravou vanilkou)
  • moučkový cukr na obalení rohlíčků

Suroviny zpracujte do hladkého pevného těsta a nechte několik hodin uležet v chladu. Poté jej nechte chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Odkrajujte z něj malé kousky a vytvářejte válečky, které ohnete jako rohlíčky. Pečte při teplotě v mírně horké troubě na 160 °C dorůžova, tedy asi 10 až 15 minut. Po upečení nechte rohlíčky trošku vychladnout a poté – ještě teplé – obalujte v moučkovém cukru.

Vanilkové rohlíčky.

Vitrážové hvězdičky

  • 220 g změklého másla
  • 180 g cukru krupice
  • 20 ml Simple Syrupu nebo sirupu z agáve
  • 1 vejce
  • 370 g hladké mouky
  • 3 g soli
  • kůra z 1 bio citrónu
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1 balíček barevných bonbonů

Jak na to: Základní těsto na sušenky si připravte z uvedených surovin podle receptu ze strany 160 a nechte přes noc odležet v chladničce. Druhý den předehřejte troubu na 180 °C (nebo 160 °C, pokud zapínáte horkovzduch) a vyložte dva plechy pečicím papírem.

Bonbony vybalte, nasypte do silného igelitového sáčku, obalte utěrkou a válečkem nebo paličkou podrťte na malé kousky.Sušenkové těsto lehce podsypte i posypte moukou a rozválejte na tloušťku 4 mm. Vykrájejte libovolné tvary a přesuňte na plechy. V každé sušence vykrojte na plechu ještě jeden menší otvor a bohatě jej zasypte rozdrcenými bonbony. Pokud pečete sušenky jako jedlou závěsnou dekoraci, nezapomeňte cukrářskou špičkou nebo úzkým brčkem vykrojit dírku na stužku.

Vitrážové hvězdičky

Mezi sušenkami nechte 3–4 cm rozestup. Každý plech před pečením dejte ještě na 15 minut do lednice. Sušenky pak při pečení lépe drží tvar. Pečte zhruba 10–15 minut podle velikosti sušenek. Po pár minutách se bonbony roztaví a vzniknou krásné „vitráže“. Jakmile sušenkám zezlátnou okraje, jsou hotové.

Sušenky nechte úplně vychladnout na plechu, abyste si vitráže neponičili.
Cukrové vitráže nemají rády vlhko, jakmile ho do sebe natáhnou, tek lepí. Nejlépe jim proto bude ve vzduchotěsné nádobě nebo zavěšeným jako dekorace v místě, kde proudí vzduch a je tak malá šance, že začnou lepit.

Čokoládové kuličky

  • 100 g čokolády na vaření
  • 100 g mléčné čokolády
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 50 g namletých vlašských ořechů
  • lžíce kakaa, sáček strouhaného kokosu na obalení (místo toho lze použít i namleté oříšky, mandle apod.)

Do smetany nalámeme čokoládu, za stálého míchání mírně zahříváme na plotně, dokud se čokoláda nerozpustí. Potom do směsi nasypeme nastrouhané vlašské ořechy, kakao a promícháme. Hmotu necháme ztuhnout v chladu. Poté z ní tvarujeme kuličky, které obalujeme v kokosu, namletých oříšcích nebo mandlích. Dospělí si mohou kuličky dochutit ještě lžící rumu.

Jednoduché čokoládové kuličky.

Recept na Voňavé sušenky a Vitrážové hvězdičky pochází z knihy Sladké bary, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.