Lidovky.cz

Slavné filmové recepty: Slavnosti sněženek a kanec se šípkovou

Jídlo

  7:00
Se šípkovou, nebo se zelím? Známé dilema, které řeší myslivci v Menzelově snímku Slavnosti sněženek. Kultovní film na motivy knihy Bohumila Hrabala zachycuje život v ojedinělé chatové oblasti v Kersku nedaleko Prahy.

Slavnosti sněženek foto: Bontonfilm

Děj vypráví o sporu mezi mysliveckými sdruženími dvou soupeřících obcí a o slavné myslivecké hostině v restauraci Hájenka. A jakou variantu tedy zvolit? Zkuste recept michelinského kuchaře Romana Pauluse na kančí maso se šípkovou omáčkou.

Slavnosti sněženek

Kanec se šípkovou omáčkou

  • 800 g kančí krkovice
  • 2 mrkve
  • 1 celer
  • 2 cibule
  • 0,5 l červeného vína
  • 250 g šípkového pyré
  • 4 bobkové listy
  • 10 kuliček jalovce
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření, snítka tymiánu
  • 200 g másla
  • hladká mouka
  • pepř, sůl
  • 1,5 l kuřecího demi-glace

Postup: V kastrolu na přepuštěném másle zprudka opečeme maso nakrájené na kostky asi 3 x 3 x 3 cm. Osolíme, opepříme a opečené maso pak vyjmeme z kastrolu. Ve výpeku zprudka orestujeme na větší kusy nakrájenou mrkev, celer a cibuli, za stálého míchání necháme zezlátnout.

K zelenině vrátíme opečené maso, přilijeme víno a necháme ho vyvařit. Poté přidáme šípkové pyré, bobkové listy, jalovec, celý pepř, nové koření a tymián a zalijeme kuřecím demi-glace. Dáme do vyhřáté trouby a dusíme do měkka. Maso ze základu vyjmeme, omáčku propasírujeme a podle potřeby zahustíme máslovou jíškou. Dochutíme solí, pepřem, případně cukrem. Maso vložíme zpět do omáčky a podáváme s preclíkovým nebo chlupatým knedlíkem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.