Jak je poznat? Podívejte se na seznam potravin podle serveru One Green Planet, které z nich to mohou být.
Rafinovaný bílý cukr a třtinový cukr – bílý cukr se rafinuje pomocí živočišného uhlí. Třtinový cukr je vlastně bílý cukr, do kterého je zpět přimíchána melasa, která změní barvu, texturu i chuť
Chleba – může obsahovat mléko a tuky živočišného původu jako máslo a sádlo. Rychlý pohled na složení by vám měl pomoci rychle identifikovat neveganské pečivo.
Gumoví medvídci – gumové bonbony s ovocnými příchutěmi mohou obsahovat želatinu, což znamená, že nejsou ani vegetariánské. Želatina je extrahována z vařených zvířecích kůží, kostí, vaziv, šlach, kopyt a chrupavek.
Sójové jogurty a sýry – někteří výrobci rezignovali na ideu používání mléka na rostlinné bázi při výrobě jejich jogurtů a sýrů. Přidávají totiž do svých výrobků kasein - tedy protein získaný kravského mléka. Jejich výrobky jsou pak krémovitější.
Polévka miso - hlavní složku kromě zeleniny a mořských řas tvoří obilná pasta miso – mnoho restaurací přidává rybí (dashi) vývar, aby zvýraznily její chuť.
Rostlinné sušené mléko – další z produktů, který obsahuje kasein. Ten zabraňuje jeho hrudkovatění.
Worcestrová omáčka – není to jen silnější sojová omáčka. obsahuje totiž ančovičky.
Želé – desert je vyroben ze želatiny. Ta se dá nahradit například irským mechem (puchratka kadeřavá), nebo místo ní můžete požít agar agar (vegetariánská želatina). Dosáhnete tak výživnějšího pokrmu.
Pivo – některé pivovary totiž používají želatinu získanou z rybích plovacích měchýřů. Některá piva mohou také obsahovat želatinu, med, živočišnou bílkovinu (vaječnou bílkovinu a sušený krevní prášek) a kasein. Naštěstí lze najít mnoho pivovarů velkých značek i menších rodinných pivovarů.
Víno – většina vín není veganská. Výrobci používají želatinu, chitosan, kasein a vaječnou bílkovinu jako doplňky, které mají odstranit organické sloučeniny a zplešit chuť.
Zeleninové polévky z pytlíku – mnoho jich obsahuje dochucovadla kuřecí, hovězí nebo vepřové příchuť.
Ovocné džusy – některé obsahují barvivo z brouka červce lakového anebo červce nopálového (karmín). Do některých džusů se přidává vitamin D3, který se získává z lanolinu (žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu).
Náhražky masa – některé mají ve svém složení mléčné produkty a vaječné bílky.
Žvýkačky – želatina a kyselina stearová, která se získává z živočišných zdrojů.