Lidovky.cz

Jablka na slano. Zkuste neobvyklé recepty šéfkuchařů

Jídlo

  6:37
Jablka jsou důležitou součástí našeho jídelníčku. Můžeme z nich vykouzlit džemy, mošty či je použít při pečení. Připadají vám jablka na sladko trochu nudná? Poradíme vám, jak se dají nejlépe zpracovat „na slano“. Nechte se inspirovat.

Jablka jsou k masu vynikající (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Horký jablečný mošt, voňavý štrúdl či variace jablečných koláčů. Osvěžují dezerty z jablek zná asi každý. Jak ale využít jablka k masu? A co připravit pokud chcete rodinu překvapit neotřelým receptem s jablky? Zkuste recepty jednoho z nejlepších českých šéfkuchařů Jana Punčocháře, nebo si prostě jen připravte jablečné chutney.

Jablka - ilustrační foto.

Raviolka z telecího tafelspitzu s křenovou omáčkou a jablky

  • 2 kg telecího tafelspitzu
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 400 g jablek
  • 100 g cibule
  • divoké koření
  • sůl
  • 100 g křenu
  • 200 g světlého toastového chleba
  • 3 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce cukru
  • 0,3l smetana
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 200 g brambor
  • 200 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • Sůl
  • 2 lžíce olivového oleje

Tafelspitz nasolíme a opečeme v hrnci na oleji ze všech stran. Přidáme kořenovou zeleninu, jablka a zalijeme do čtvrtky vodou . Přidáme divoké kořeni a pečeme v troubě pod pokličkou při 140 stupních doměkka asi dvě hodiny. Maso a část jablek vyjmeme a natrháme na masovou směs do raviolek. Zbytek výpeku a jablek provaříme, zahustíme světlým toastovým chlebem a řádně rozmixujeme ponorným mixerem na jemnou omáčku. Propasírujeme, přidáme cukr, křen, zjemníme ušlehanou šlehačkou a nakonec dochutíme vinným octem a strouhaným muškátovým oříškem.

Brambory upečeme při 150 stupních z půlky na páře a z půlky na pečení do poloměkka a necháme je vychladnout. Studené brambory nastrouháme najemno, přidáme žloutky, mouku, olej a uhněteme hladké těsto. Vyválíme, naplníme masem a vytvoříme raviolky. Ty pak vaříme sedm minut v osolené vodě. Raviolky klademe na špenát a zaléváme křenovou omáčkou

Candát s jablečným zelím a omáčka z ryzlinku

  • 1800 g filet candáta
  • 120 g sušených hub
  • sůl, kmín
  • 100 g másla
  • 500 g bílého čerstvého zelí
  • 500 g jablek
  • 80 g cukru
  • 100 g cibule
  • 0,1 l oleje
  • 0,1 l jablečného octu
  • brambora
  • 400 g hrášek
  • 0,4 l ryzlinku
  • 200 g másla
  • 50 g petrželky

Candáta osolíme, okmínujeme a obalíme v rozmixovaných sušených houbách. Na pánvičce rozpustíme máslo a pečeme dozlatova. Poté dopékáme deset minut v troubě při 180 stupních.

Na másle zpěníme cibulku a vložíme nakrájené zelí a jablka. Osolíme, přidáme ocet a cukr a dusíme doměkka. Následně zahustíme nastrouhaným bramborem. Do výpeku z candáta přilijeme víno a řádně provaříme. Poté stáhneme z ohně a zahustíme studeným máslem. Nakonec přidáme nasekanou petrželku.

Chutney (čatní) z jablek (ilustrační foto)

Chutney (čatní) z jablek

z jablek si můžete uvařit výbornou omáčku, která se hodí zejména k masům. Jak ji připravit? Nastrouháte asi kilo jablek, přidáte 5 stroužků rozmačkaného česneku, jednu velkou cibuli (najemno nakrájenou) a okořeníte lžičkou pálivé papriky, zázvoru, kari a soli. Celou směs půl hodiny povaříte, přidáte jeden šálek cukru a rozinky a necháte ještě vařit. Hotové čatní nechte uležet a naplňte do skleniček. Pro jistotu můžeme 10 minut sterilovat při 80 °C.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.