Lidovky.cz

Frgály, kiščok, drkotina. Moravské kraje vydaly kulinářského průvodce

Jídlo

  7:00
BRNO - Čtyři moravské kraje vydaly nového turistického průvodce Gastronomie a folklor Moravy a Slezska. Brožura obsahuje recepty na přípravu tradičních krajových specialit a současně zve návštěvníky k jejich ochutnávce při návštěvě gastronomických nebo folklorních akcí ve Zlínském, Jihomoravském, Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Soutěž o nejlepší valašský frgál (ilustrační foto) foto: MAFRA - Luděk Ovesný

Každý kraj vybral čtyři typické zástupce regionálních jídel, které lze sestavit do čtyřchodového menu. Zlínský nabízí například k ochutnání slováckou drkotinu, valašskou kyselici, moravskou kachnu a jako dezert nabízí frgály s tvarohovou, hruškovou či makovou náplní.

Menu Moravskoslezského kraje tvoří závin z listového těsta, sladkokyselá polévka kozí brada, hlavním chodem je kančí pečeně paní nadlesní a jako dezert mohou lidí ochutnat kiščok od babičky.

PSALI JSME:

Publikace má podporovat zájem o Moravu v zahraničí. „Lidé v České republice se v nás vyznají, v zahraničí už tak ne. Značka Morava je ale ve světě vnímána,“ uvedl ke společné prezentaci regionů zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD).

Kraje už společně vydaly deset publikací, prezentují se společně i v zahraničí. Nová brožura vyšla v šesti jazykových mutacích. V zahraničí ji bude prezentovat vládní agentura CzechTourism. Publikace je pro veřejnost dostupná na krajských úřadech čtyř krajů a ve vybraných turistických informačních centrech.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.