„Soutěž představuje špičkové šéfkuchaře z celého světa. Všichni kandidáti podstoupili dlouhou a náročnou přípravu, jejíž cílem bylo skloubit techniku s uměleckým talentem,“ vysvětluje zakladatel soutěže Paul Bocuse. Sám patří mezi největší osobnosti současné gastronomie.
Světového finále se ve francouzském Lyonu se zúčastnilo 24 nejlepších šéfkuchařů z celého světa. Největší kuchařské události předcházelo šedesát národních soutěží a tři kontinentální klaní v Evropě, Asii a Latinské Americe. Aktuální cyklus soutěže trval 18 měsíců a začal již v roce 2013. Soutěž je někdy přirovnává k mistrovství světa pro šéfkuchaře. Na stříbrnou příčku v napínavém finále dosáhl Philip Tessier z USA. Bronzovou sošku si odvezl Tommy Myllymaki ze Švédska.
Porotu nakonec přesvědčil norský reprezentant Orjan Johannessen svou variací na téma perlička a pstruh. Jeho pokrmy zabodovaly po chuťové i vizuální stránce. Letošní výběr ingrediencí padl na perličku z francouzského regionu les Landes a říčního pstruha z jižní Francie. Ve svých pokrmech museli šéfkuchaři využít čerstvé suroviny, které nakoupili na tržišti přímo v areálu soutěže.
Kromě chuti a prezentace pokrmu porota posuzovala i výtěžnost surovin, odpovědný přístup kuchaře k ingrediencím, zapojení regionálních specifik v receptu s masem a využití zeleniny v pokrmu s rybou, jež měla tvořit minimálně jeho polovinu.