Lidovky.cz

Slavnosti moravského uzeného nabídly desítky druhů výrobků

Jídlo

  7:00
BYSTŘICE NAD PERŠTEJNEM - Několik desítek druhů moravského uzeného masa ochutnávali v sobotu návštěvníci panského dvora v Bystřici nad Perštejnem. Lidé navíc mohli sledovat zabíjačku a výrobu tradičních vepřových pokrmů. Slavnosti moravského uzeného navštívilo několik stovek lidí.
Uzené maso a jitrnice.

Uzené maso a jitrnice. foto: Lidové noviny

Panský dvůr se po rozsáhlé rekonstrukci stal stěžejní částí velkého turistického centra Eden, které bude oficiálně otevřeno 21. března.

„Uzené nabízejí čtyři regionální výrobci a každý z nich má řadu druhů,“ uvedl Pavel Pichler z centra Eden. Dodal, že v poledne se také uskutečnila soutěž v pojídání kila bramborových knedlíků plněných uzeným. Vítěz tuto porci zdolal přibližně za 75 vteřin. „Návštěvníci při ochutnávání uzeného hlasují a rozhodují o tom, které se podle nich stane nejlepší,“ řekl Pichler.

Slavnosti brambor zůstanou

Slavnosti moravského uzeného pořádají v Bystřici poprvé. Nové turistické centrum Eden vybudované za 150 milionů korun zahájí provoz 21. března. Návštěvníky bude provádět od minulosti do budoucnosti. Kromě panského dvora obsahuje repliku horácké vesnice z konce 19. století a moderní ekopavilon. Projekt uskutečňuje město s podporou unie. V první letošní sezoně počítá s návštěvností více než 20 tisíc lidí. Gastronomické akce budou součástí programu pro turisty. Zůstanou i zářijové Slavnosti brambor, které farma Eden pořádala už dvakrát. Navštívilo je vždy kolem 2000 lidí.

Autoři: ,
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.