Lidovky.cz

KAMU: Vietnamská kapří polévka Bún Cá vás bude bavit

Jídlo

  9:42
Zkuste vykouzlit vietnamskou polévku Bún Cá, která je snadná na přípravu a rozhodně bude bavit každého, kdo má v oblibě kyselé asijské chutě a vůni čerstvých bylinek. Verzí je mnoho, tahle s tamarindem je však velice jednoduchá a výsledek vždy stojí za to. A že nejíte kapra? Věřte, že v téhle formě ho ani nepoznáte a určitě si pochutnáte. Není však problém kapříka vyměnit za jinou rybu.

Kamila Rundusová foto: Michal SváčekLidové noviny

A že nejíte kapra? Věřte, že v téhle formě ho ani nepoznáte a určitě si pochutnáte. Není však problém kapříka vyměnit za jinou rybu.

Nejdříve si připravte rybí vývar. Opečte zeleninu (cibuli, zázvor, česnek) v hrnci na trošce oleje či másla, zalijte vodou, přidejte rybí skelety či hlavy (druh ryby nehraje roli) a nechte na mírném ohni pod pokličkou táhnout voňavý silný vývar. Klidně mu dejte až 4-5 hodin.

Zkuste vykouzlit vietnamskou polévku Bún Cá

Ingredience na polévku (na cca 4 litry vývaru):

  • 8 rajčat
  • 4ks citronové trávy
  • 2 větší svazky kopru
  • čerstvá citronová šťáva
  • 50 g zázvoru
  • 6 stroužků česneku
  • sůl
  • cukr
  • rybí omáčka
  • čerstvé chilli
  • tamarind (v podobě koncentrátu, čerstvý, dužina)

Pokud nemůžete sehnat tamarind, budete ji muset nahradit větším množstvím citronové šťávy, či si pomoct například kvašenou rýží či kapustou. Recepty na ně můžete najít na internetu. Dužina tamarindu se dá dnes koupit ve vietnamských prodejnách celkem snadno. Zkuste prodejnu s asijskými potravinami ve Vršovicích ve francouzské ulici, snad každý obchůdek na Sapě nebo Makro. Nebo lze využít internetové shopy. 

Postup: Ve větším hrnci opékáme rajčata, nasekaný česnek, zázvor a citronovou trávu na rozpáleném oleji dozlatova, poté zalijeme rybím, již zcezeným vývarem, a na mírném ohni přivedeme k varu. Dochutíme kyselým tamarindem a cukrem. Polévku neustále ochutnáváme a vyvažujeme přechod mezi jednotlivými chutěmi za přidávání notného množství rybí omáčky. Pro milovníky sladko-pálivo-kyselých jídel, doporučuji jednoznačně přidat čerstvou chilli papričku.

Jakmile máme polévku ochucenou, stáhneme z varu a dáme stranou. Dbáme na to, abychom rajčata nerozvařili. Před podáváním do ní nasekáme kopr na větší kusy i se stonky a ihned podáváme s čerstvými mungo výhonky (klíčky), nasekaným ledovým salátem, uvařenými bún (tenkými kulatými rýžovými nudlemi) a vedle kopru se do této polévky taky přidává čínský nebo vietnamský celer (běžně ho seženete v Sapě a asijských obchodech).

Smažené kousky z kapra připravíte následovně:
Kapří filety nakrájíte na tenké plátky, zkuste se zbavit co nejvíce kostí a nechte pár hodin marinovat v menším množství bílého vína a soli. Poté obalte ve směsi hladké pšeničné a rýžové mouky (50:50) se špetkou soli a smažte v rostlinném oleji dozlatova. Přidejte do polévky na závěr.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.