„Veltlínské víno zažívá velkou renesanci a loňský průběh zrání byl pro tuto odrůdu více než příznivý. Vítězná odrůda tak naplňuje to, co ideálně má. Ve vůni i buketu lze zřetelně poznat jeho hlavní charakteristiky,“ uvedl Stanislav Hrabal z pořádajícího spolku Velkobílovičtí vinaři.
Mezi charakteristické rysy podle něj patří svěží aroma zeleného pepře s lipovým květem a ovocnými citrusovými tóny. „Na jazyku pak lze cítit jemné svěží doznívání. Navíc Veltlínské je vhodné pro postupné dozrávání v lahvích, a tak si jej mohou vychutnat milovníci vína při jakékoliv příležitosti,“ sdělil Hrabal. Ranná vína této odrůdy jsou vynikající ke smaženým rybám a bílým masům, vyzrálá pak k masu červenému.
Pijte denně až čtyři deci vína, ochrání vám to játra, doporučil kardiolog ve sněmovně |
Na akci Ze sklepa do sklepa se představily stovky červených, bílých i růžových vín s přívlastky i bez, které nabídlo 50 sklepů velkobílovických vinařů. V uplynulém roce podle Bukovanské sklepy navštívilo 5500 lidí. Letošní číslo zatím není možné odhadovat, protože lidé sklepy budou navštěvovat celý den.
„Velkobílovičtí vinaři jsou sdružením 50 vinařů největší vinařské oblasti v České republice, Velkých Bílovic. V současnosti činí rozloha tamních vinohradů přes 750 hektarů,“ doplnila Bukovanská s tím, že první zmínky o založení vinohradu ve Velkých Bílovích pocházejí z 15. století. „Obec je jedním z nejteplejších míst na Moravě a i díky své jílovité půdě se v ní daří pěstovat náročné odrůdy vinné révy,“ uzavřela.