Lidovky.cz

KAMU: V restauraci na Bánh Beo nenarazíte. Zkuste originální recept

Jídlo

  6:08
Jedna z mých největších lásek z celého Vietnamu. Krásně vypadající, chuťově dokonalá a přitom jednoduchá na přípravu. Asi si klepete na čelo, ale je to vážně brnkačka. Složitě se jenom tváří. Zkuste tradiční recept na Bánh Bèo.

Kamila Rundusová foto: Michal SváčekLidové noviny

Veliká specialita města Hue, která si mě jednoduše získala a vy by jste ji měli také ochutnat. Recept jsem získala od místní babičky (právě jsem totiž na cestách po Vietnamu) a dalo mi to opravdu zabrat. Lehké rýžové placičky vařené v páře doplněné lahodnými krevetami a křupavými vepřovými škvarky. Vietnamská klasika, na kterou u nás v žádné restauraci nenarazíte. Nezbývá nic jiného, než ji vyzkoušet doma.

V restauraci na Bánh Beo nenarazíte. Zkuste originální recept

Ingredience:

  • 100g rýžové mouky
  • 15g tapiokového škrobu (Sapa)
  • ¼ lžičky soli
  • 250ml vlažné vody
  • 1 lžíce nasekané šalotky
  • 1 lžíce nasekaného česneku
  • ½ lžičky pepře
  • 400g krevet
  • 4 lžíce oleje
  • 100g vepřových škvarků nasekaných najemno

Omáčka:

  • 3 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • nasekaná chilli paprička dle chuti

Postup: Ve velké míse smíchejte mouku, tapiokový škrob a sůl. Do středu nalijte polovinu množství vody a pomocí rukou hněťte, dokud se těsto nespojí, poté přidejte druhou polovinu vody a pomocí hůlek či vidličky vypracujte v hladké těstíčko. Poté přidejte dvě lžíce oleje a nechte odpočívat 15 minut.

V hrnci dejte vařit vodu s malým množstvím soli a povařte krevety po dobu pěti minut. Vyjměte, oloupejte a schovejte vývar (budete ho potřebovat na omáčku).

Omáčku vytvoříte smícháním všech ingrediencí (cukr, ocet, rybí omáčka a vývar z krevet) a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Dejte vychladit.

K tepelné úpravě rýžových placiček budete potřebovat malé keramické mističky, které jsou běžně k dostání k servírování omáček. A taky pařák (k dostání v Sapě v každém obchodě za cca 300 korun) či rýžovar, na který položíte děrovanou nádobu na napařování. Do každé z mističek vlijte dvě třetiny připraveného těstíčka a pod pokličkou vaříme na páře 5-10 minut dle velikosti mističek, dokud není těsto lesklé a pevné. Opakujte proces, dokud vám těsto nedojde. Nebojte se že již uvařené ztratí teplotu, jí se stejně studené.

Mezitím co postupně vaříte rýžové placičky, rozpalte si pánev, vložte šalotku, česnek a krevety (nasekané na jemno) a opékejte zhruba 5 minut na vyšším plameni. Přidejte pepř, vypněte plamen a pokračujte v míchání další tři minuty.

Na závěr do každé mističky s vychladlým uvařeným rýžovým těstíčkem vložte směs z krevet, posypte drcenými vepřovými škvarky, na vrch si dopřejte koriandr a pak jen lžičkou nabírejte a máčejte v omáčce.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.