Lidovky.cz

SOUTĚŽ: Jak chutnala první republika? Zkuste recepty a vyhrajte kuchařku

Jídlo

  6:03
Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd. Jak jedli za první republiky obyčejní měšťané? Na čem si pochutnávala filmová hvězdy jako Adina Mandlová či Vlasta Burian?

Kuchařka první republiky foto: Smart Press

Kuchařka první republiky je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země a prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou. Prostřednictvím kuchařky nahlédnete nejen do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana, ale také zjistíte, co běžně jedli prostí lidé třba na pražském Žižkově. 

Polévka z červeného zelí s brusinkami

Polévka z červeného zelí s brusinkam

  • 200 g brusinek
  • 1 hlávka červeného zelí
  • 2 vejce
  • 200 ml zakysané smetany
  • cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení

Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.

Lososový sýr pěnový

  • 300 g měkkého prolisovaného tvarohu
  • 100 g másla
  • troška soli
  • půl lžičky nastrouhané cibule
  • 100 g velmi jemně nakrájeného uzeného lososa
  • 120 ml šlehačky
  • několik snítek kopru
  • plátek uzeného lososa na ozdobu

V misce utřeme máslo s tvarohem, přidáme sůl, cibulku, lososa, jemně nakrájený kopr a vše dobře promícháme. Potom přidáme šlehačku a směs metlou lehce prošleháme. Naneseme do paštiček. Ozdobíme proužky lososa a malou snítkou kopru. 

Zajímají vás další recepty? Vyhrajte Kuchařku první republiky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press Stačí jen do neděle 17. května odpovědět na otázku: Co je to dumlíkačka? 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.