Kuchařka první republiky je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země a prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou. Prostřednictvím kuchařky nahlédnete nejen do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana, ale také zjistíte, co běžně jedli prostí lidé třba na pražském Žižkově.
Polévka z červeného zelí s brusinkam
- 200 g brusinek
- 1 hlávka červeného zelí
- 2 vejce
- 200 ml zakysané smetany
- cukr, pepř, ocet, sůl na dochucení
Čerstvé brusinky povaříme ve vodě, až popraskají. Sušené předem namočíme a pak povaříme doměkka. Propasírujeme je přes síto. Zelí nakrájíme nadrobno, dáme vařit, přidáme k němu brusinky i se šťávou a uvaříme doměkka. Mimo oheň vmícháme rozšlehaná vejce a smetanu a poté polévku dochutíme – má mít jemně sladkokyselou chuť.
Lososový sýr pěnový
- 300 g měkkého prolisovaného tvarohu
- 100 g másla
- troška soli
- půl lžičky nastrouhané cibule
- 100 g velmi jemně nakrájeného uzeného lososa
- 120 ml šlehačky
- několik snítek kopru
- plátek uzeného lososa na ozdobu
V misce utřeme máslo s tvarohem, přidáme sůl, cibulku, lososa, jemně nakrájený kopr a vše dobře promícháme. Potom přidáme šlehačku a směs metlou lehce prošleháme. Naneseme do paštiček. Ozdobíme proužky lososa a malou snítkou kopru.
Zajímají vás další recepty? Vyhrajte Kuchařku první republiky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press Stačí jen do neděle 17. května odpovědět na otázku: Co je to dumlíkačka?