Lidovky.cz

Madlenky. Baculaté koláčky s francouzským šarmem

Jídlo

  6:24
Madlenky mají v sobě cosi roztomile francouzsky šarmantního. Čajové pečivo z lehčího piškotového těsta má tvar žlábkované mořské lastury, který se zdá být u této pochoutky nenahraditelný. Podobnost s mušlí je ovlivněna francouzskou přímořskou Bretaní. Pro svůj nezaměnitelný baculatý tvar, chuť a vůni jsou madlenky oblíbenou sladkostí.

Nejlépe chutnají hodinu po upečení foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Připravíte je za chvilku, nejlépe chutnají přesně hodinu po upečení. Největší problémem při prvním pečení je vyřešit otázku, zda si koupíte nebo jen půjčíte tu správnou formu s tvarem podlouhlých mušliček. Bez ní totiž madlenky nejsou madlenky.

Madlenky jako spouštěč vzpomínek Marcela Prousta

V jeho významném rozsáhlém sedmidílném románu Hledání ztraceného času vyvolávájí madlenky u Marcela Prousta vzpomínky na celý blok dětství poté, co … po mém návratu domů matka viděla, že je mi zima a navrhla bych vypil proti svému zvyku trochu čaje. Nejdříve jsem odmítl a pak jsem si to, nevím proč, rozmyslel. Matka poslala pro jeden z oněch baculatých koláčků, kterým se říká madlenky a vypadají, jako by byly dostaly tvar po žlábkované lastuře. A brzy jsem sklíčen chmurným dnem a vyhlídkou na smutný zítřek, zvedl k ústům lžičku čaje, v níž jsem nechal změknout kousek madlenky….Zaplavil mě pocit lahodného požitku,…“

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

Dagmar Heřtová

Marcelu Proustovi chuť madlenky namáčené v čaji oživila vzpomínky na jeho dětské zážitky se všemi obrazy, zvuky, chutěmi i vůněmi, a odvíjí se od ní následné vyprávění. Kdo ví, třeba potká něco podobného i vás?

Madlenky na dvoře Ludvíka XV.

Původ tohoto oblíbeného pečiva je však sporný, v 19. století je údajně vynalezla cukrářka jménem Madeleine Paulmierová, která je pekla ve formě pro aspik a dostaly po ní jméno. Některé zdroje datují původ madlenek daleko dříve, do 17. století, kdy byly údajně poprvé upečeny ve městě Commercy v oblasti Lorraine a poté zpopularizovány ve Versailles a Paříži na dvoře Ludvíka XV.

Na madlenky jen piškotové těsto. Jak ho připravit?

Velmi snadno. Samotný recept není nijak komplikovaný, nejlepší je použít stejné množství vajec, cukru, másla a mouky. Celá vejce pokojové teploty se nejdříve s cukrem vyšlehají do husté pěny. Poté se přidává teplé rozpuštěné máslo a mouka. Máslo by se nemělo přepálit, někde se však přidává i máslo vysloveně přepuštěné, důležité ale je, aby se do těsta nepřidávalo příliš horké, aby místo piškotu nevznikla míchaná vajíčka. 

Neodolatelné pochutnání s francouzským šarmem

Těsto je lepší nechat asi 20 minut stát, než jím naplníte připravené formy ve tvaru mušlí. Úžasné je, že těsto můžete klidně použít i druhý či třetí den, pokud ho necháte v chladu ledničky, takže je snadné mít madlenky vždy zaručeně čerstvě upečené. Formu musíte dobře vymazat, a pokud kupujete novou, vyberte těžší s nepřilnavým povrchem, madlenky z ní vypadnou samy.

Mnoho příchutí, mnoho variant

Madlenky jsou velmi oblíbené i pro svou rozmanitost, protože můžete do těsta přidávat různé příchutě. Základní těsto většinou bývá s vanilkou nebo citrónovu kůrou, ale je možné přimíchat kakaový prášek, čokoládu, džemy, borůvky nebo mák. Do těsta se často přidávají na jemno rozemleté ořechy, výborné jsou mandle. I povrch se dá různě zdobit, a tak místo moučkového cukru můžete madlenky polít citrónovou ledovou polevou, což je zvláště s mákem velmi dobrá kombinace, nebo je ozdobit čokoládou. 

K nakousnutí
Madlenky podávejte ke kávě nebo čaji

Velmi lahodné jsou s přidáním pomerančové kůry a s pár kapkami vody z pomerančových květů místo tradičního vanilkového extraktu. Angličané někdy madlenky pečou i v jiné formě zvané dariole, což je menší kelímek, po upečení je namáčejí do džemů, obalují v nastrouhaném kokosu a zdobí proslazovanou třešní.

Madlenky podáváme s lehkým šumivým vínem, třeba s prossecem. Nejchutnější jsou ovšem k čaji nebo ke kávě, zvláště při servírování venku madlenky působí velmi noblesně a přitom domácky.

Madlenky

  • 2 středně velká vejce
  • 100 g pískového cukru
  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 3/4 čajové lžičky prášku do pečiva
  • kůra a šťáva z 1 citronu
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • 1 lžička pomerančové vody z květů
  • trochu másla a mouky na vymazání formy

Postup: Nejdříve si předehřejte troubu na 200 °C. V menším kastrůlku pomalu rozpusťe máslo a nechte mírně zchladnout, stále však musí být teplé. Na jemném struhadle nastrouhejte kůru z jednoho citrónu a půlky pomeranče a z citrónu vymačkejte šťávu. V mixéru vyšlehejte vejce a cukr do nadýchané pěny, přidejte šťávu a kůru z citrusů a na ochucení pomerančovou vodu. Lehce přidávejte mouku s práškem a teplé máslo, až vznikne trochu řidší těsto. 

Madlenky pečte lehce do růžova

Nechte stát asi 20 minut. Mezitím máslem vymažte formu na madlenky a vysypte moukou. Odpočinuté těsto opatrně dávkujte dezertní lžící do každé formičky, aby nebyla úplně plná, madlenky potřebuji při pečení prostor. Pečte asi 8-10 minut, madlenky by měly mít krásně zlatavý okraj a efektní špičku uprostřed každé madlenky a musí být propečené. Nechte zchladnout ve formě, terpve poté vyndejte na drátěnou síťku, jde to velmi snadno, pokud formu dobře vymažete. Ještě teplé sypte moučkovým cukrem s příchutí vanilky a nechte úplně zchladnout. Nejlepší jsou právě hodinu po upečení! 

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.