Lidovky.cz

Punčový dort či jehněčí kotletky. Co se jedlo za první republiky?

Jídlo

  6:28
Z dělnického Žižkova či Karlína až do kuchyně filmových hvězd. Jak jedli za první republiky obyčejní měšťané? Na čem si pochutnávala filmová hvězdy jako Adina Mandlová či Vlasta Burian?

Punčový dort foto: Smart Press

Kuchařka první republiky je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země a prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou. Inspirujte se. 

Paštičky z listového těsta plněné sýrovou pěnou

  • 1 balení listového těsta, rozváleného
  • 1 žloutek na potření

Z těsta vykrájíme formičkou o průměru 7 cm kolečka, u poloviny z nich vykrojíme středy, aby zůstal asi 1cm okraj. Plná kolečka potřeme rozšlehaným vajíčkem, položíme jedno vykrojené kolečko a v troubě předehřáté na 180 °C upečeme dozlatova. Vychladlé plníme různými druhy sýrové pěny.

Paštičky z listového těsta

Uzená polévka s praženou krupicí

  • 400 g uzeného masa
  • 80 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 20 g másla
  • 40 g krupice
  • sůl
  • hladkolistá petrželka
  • jíška
  • 15 g másla
  • 15 g mouky

Maso dobře opláchneme, vložíme do vroucí vody a vaříme ho doměkka. Poté ho vyjmeme, vývar přecedíme, je-li třeba, osolíme, přidáme do něj na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, máslovou jíšku a na másle opraženou krupici. Budeme potřebovat asi 1 a půl litru vývaru. Část masa rozdělíme na vlákna, zbytek použijeme jinak. Vaříme jen tak dlouho, až zelenina změkne, tedy asi 15 až 20 minut. Do talířů rozdělíme vlákna masa, zalijeme polévkou a ozdobíme najemno nasekanou petrželkou.

Uzená polévka

Jehněčí kotlety „Imperial“

  • 8 jehněčích kotletek v celku
  • sůl a pepř
  • máslo
  • madeirské víno
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • snítky rozmarýnu na ozdobení
  • haše
  • zbylé maso (odřezky)
  • máslo
  • 1 cibule
  • sůl
  • kapary na ozdobení

Jehněčí pečeni naporcujeme na jednotlivé kotletky. Okrájíme přebytečné maso a tuk a dáme stranou. Kotletky osolíme, opečeme je na másle, a když se maso zatáhne, podlijeme ho trochou vína.

Z odřezků masa a tuku připravíme haši. Rozkrájíme je na menší kousky. Na másle osmahneme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme maso a na mírném plameni ho udusíme doměkka (občas podlijeme, aby se nepřipeklo). Měkké maso vyjmeme, jemně pomeleme, přidáme k němu vypečenou šťávu a směs osolíme a promícháme.

3. Kotletky podáváme s vařenou rýží, do které zamícháme několik pokrájených, na másle osmažených žampionů, a opečenými plátky bagety potřenými haší a s kapary. Zbývající výpek z kotletek s madeirským vínem podáváme zvlášť.

Jehněčí kotlety

Punčový dort

  • 10 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 300 g krupicového cukru
  • 10 lžic teplé vody
  • 260 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky kypřicího prášku
  • jahodová nebo malinová zavařenina na potření
  • růžové a žluté potravinářské barvivo

na namáčení

  • 10 ml punče
  • 100 ml horké vody
  • 45 g moučkového cukru

poleva

  • 300 g moučkového cukru
  • 5 lžic horké vody
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce oleje (poleva pak nepopraská)
  • rozpuštěná čokoláda na ozdobu

Žloutky s cukrem a vodou ušleháme do nadýchané pěny, bílky ušleháme dotuha a postupně spojíme vše s moukou, prosátou s kypřicím práškem. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu těsta vlijeme do čtvercové formy o straně 22 cm vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut. Necháme ho trochu vychladnout, vyklopíme a pomocí nitě rozkrojíme vodorovně na dvě poloviny. Potřeme je zavařeninou.

Druhou část těsta rozdělíme na dvě poloviny. Jednu obarvíme potravinářskou barvou na růžovo, druhou na žluto. Vlijeme do stejně velké formy s pečicím papírem tak, abychom lili vždy z vnější strany. Těsta se zhruba v polovině spojí. Pečeme asi 15 až 20 minut.

Každou polovinu dvoubarevného těsta po délce rozkrojíme na dva díly, zarovnáme a vnější díly mezi sebou prohodíme, takže vzniknou čtyři pruhy, střídavě žluté a růžové. V hlubokém talíři rozmícháme moučkový cukr, vodu a punč. Namočíme v něm pruhy barevného těsta, složíme je na světlou placku potřenou zavařeninou a přiklopíme druhou plackou. Dort přikryjeme pečicím papírem, zatížíme a do druhého dne necháme v chladu. Na polevu důkladně rozmícháme cukr ve vodě, přidáme zbylé přísady a přelijeme jí sestavený dort. Ozdobíme cákanci rozpuštěné čokolády a necháme v chladu rozležet. Krájíme napříč, aby vynikla barevná mozaika.

Kuchařku první republiky vydalo nakladatelství Smart Press

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.