Lidovky.cz

Sladké bez cukru. Jak upéct zdravý zákusek?

Jídlo

  6:00
Čím dál tím častěji se mluví o cukru. O jeho škodlivosti pro lidský organismus či o závislosti, kterou si na něm tělo vytváří. Jak ale rafinovaný cukr vytlačit z jídelníčku? Čím ho nahradit a jak bez něj vařit?

Tvarohové tartaletky s brusinkami foto: zdravakuchyn.cz

„Omezit spotřebu cukru je jedna věc, ale potlačit neudržitelné chutě na sladké, to je věc druhá. Za spotřebou cukru stojí mnoho podnětů od nepravidelného stravování a nevyvážené stravy, stresu, nedostatku spánku, nedostatkem bílkovin v jídelníčku, hladověním během dne, nadměrná fyzická zátěž, nízký pitný režim, nedostatek vlákniny ve stravěa mnoho dalších faktorů,“ říká nutriční specialistka Iva Veselá. 

Jak omezit cukr?

  • Pijte především neslazené čaje a obyčejnou vodu
  • Omezte nakupování jakýchkoliv sladkostí (polotovarů), a takto hned významně snížíte množství konzumovaných sladidel
  • Při vaření a pečení doma omezujte množství sladidel v receptech
  • Vyhýbejte se umělým sladidlům

Cukr lze postuputně nahradit a omezit tak jeho příjem. Existuje řada přírodních sladidel, které jsou vhodnější alternativou rafinovaného i třtinového cukru. Jejich výhodou je to, že mají nízký glykemický index, obsahují minerální látky, podporují trávení a nezpůsobují překyselení organismu a zdravotní potíže jako obyčejný cukr. 

Mezi taková sladidla patří například javorový sirup, sirup z agáve, jakonu, kokosový cukr atd. Další fintou je slazení ovocem, například rozmixovanými sušenými datlemi nebo rozinkami, které můžete přidávat do těst namísto cukru, jogurtů nebo cereálií. 

Jídlo je větší tabu než sex, říká autorka filmu Cukr blog

„Konzumace jednoduchého cukru způsobuje zmnožování podkožních tukových buněk, tím i zpomalování metabolismu, dochází k rozvoji vnitřního tuku kolem orgánů, poruchám glukózové regulace, cukr způsobuje únavu až vyčerpanost a vzbuzuje chutě na sladké,“ vypočítává Veselá. 

Zázračná rostlinka stévie nahradí cukr. Jak ji vypěstovat?

Doporučuje proto rostlinku stévii. „Stévie, sladidlo bez kalorií. Rostlinka, jejíž sladivost je 300x vyšší než sladivost cukru. Jedinou nevýhodou je chuť, která je při použití většího množství nahořklá. Týká se to hlavně pečení. Ale to řeším jednoduše tak, že použiji třeba 3 lžíce zdravého kalorického sladidla a stévii použiji jen k doslazení. Stále ušetřím celých 90% cukru ve srovnání s původním receptem,“ radí Veselá. 

Tvarohové tartaletky s brusinkami

  • 250 g nízkoutučný tvaroh
  • 75 g jogurt bílý 3%
  • 50 g vejce
  • 10 g cukr vanilkový nebo kokosový
  • stévie na doslazení
  • 15 g sušené brusinky
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1/2 kypřicí prášku
  • máslo nebo kokosový olej na vymazání
  • strouhaný kokos na vysypání formiček
  • 50 g mango
  • lžíce pomerančové šťávy
  • jahoda, strouhaný kokos

Postup: Ingredience na tartletky vyšleháme ručním mixérem, dochutíme stévií, citrónovou šťávou a nakonec přimícháme kypřicí prášek. Formičky vymažeme máslem, vysypeme strouhaným kokosem, nalijeme do nich tvarohovou směs a posypeme brusinkami. Pečeme na 165 °C, až tvaroh začne zlátnout. Hotové tartletky přelijeme rozmixovaným mangem s pomerančovou šťávou, ozdobíme jahodou (ta je v kombinaci s mangem úžasná) a lehce posypeme strouhaným kokosem.

Tvarohové tartaletky s brusinkami

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.