Lidovky.cz

Dokonalé propojení chutí a umění thajské kuchyně. Vyzkoušejte polévku Tom Yam

Jídlo

  6:45
Thajská kuchyně se právem díky své rozmanitosti a kvalitě proslavila po celém světě. Nejen výbušné a pikantní chutě, ale i myšlenka, že jídlo by mělo vypadat stejně dobře jako chutná, se zasloužily o zařazení thajské kuchyně mezi ty nejlepší na světe. Jednou větou by se thajská kuchyně dala označit jako dokonalé propojení chutí. A pokud vás zajímá jakých, čtěte směle dál a objevte tajemství thajského vaření.

Dokonalé propojení chutí - to je polévka Tom Yam foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Všechna thajská jídla stavějí na čtyřech základních chutích: slané, sladké, pálivé a sladkokyselé. Každé jídlo v thajské kuchyni si tedy pohrává s těmito chutěmi a tajemství úspěchu je v jejich správném vyvážení.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Někdy použijete chutě jen dvě, jindy použijete všechny čtyři. Říká se, že vybalancování chutí má být takové, jako jsou noty v akordu. Jedna z chutí by měla být dominantní, avšak vždy by měla mít k sobě ještě jednu chuť, se kterou bude v souznění. V thajské kuchyni není dovoleno, aby jediná chuť převyšovala chutě jiné. Vždy je nutné, abyste ucítili všechny chutě v jejich lahodném spojení a zároveň abyste byli schopni ucítit i chutě jednotlivě. Složité, ale ve své podstatě geniálně jednoduché umění thajského jídla láká k nutkání si něco originálně thajského připravit.

Použití surovin v thajské kuchyni

Pokud se obáváte, že vaření thajské kuchyně je složité, tak tento strach rychle opusťte. Jakmile zkusíte pár thajských jídel budete sami překvapeni, jak jsou pokrmy snadné k přípravě. Ve srovnání s evropskou kuchyní jde o nesrovnatelně kratší dobu vaření, vše se připravuje buď v pánvi wok nebo v jednom hrnci, pokud ovšem ještě nepočítáte hrnec na vaření rýže. Gril může někdy být nahrazen těžkou litinovou pánví se žebrováním. Příprava masa, které se krájí na menší kousky nevyžaduje navíc nijak dlouhou přípravu, zelenina se vaří či smaží jen velmi krátce a dezerty se připravuji snadno a rychle s přidáním ovoce.

Jídlo je pro Thajce především uvolněnou společenskou záležitostí

Thajci tradičně rádi společně sdílejí jídlo a traduje se, že právě společné stolování má výhradně thajské kořeny. Thajci ale také milují pochoutky prodávané na ulici, tedy rychlé občerstvení, které je ale velmi čerstvé a kvalitní a výborných chutí. Více času než by se dalo očekávat pak Thajci věnují prezentaci jídla, často jde až o grafické či umělecké zpracování. Jídla doplňují květinami, aranžují i samotné ingredience na velký talíř, často podlouhlého tvaru a nechybí ani umělecká prezentace surovin. 

V thajské kuchyni existují stovky druhů chilli papriček

Jen známé thajské vykrajování ovoce a zeleniny je unikátním způsobem a vyjádřením slavnosti, respektu a obdivu k jídlu. A pokud namítnete, že se v běžných restauracích nebo na ulici umělecké tvarování neviděli, vzpomeňte si, že alespoň kousek mrkve byl vyřezán v kytičku nebo jste měli jarní cibulku nakrojenou do tvaru střapce nebo zázvorový čaj, který vám podali měl v šálku dokonalý plátek zázvoru ve tvaru stromečku. Někdy jde o zdařilé unikáty, a tak i zaváháte, zda je vůbec máte sníst.

Ingredience jsou základ…

Thajská kuchyně nás může zpočátku překvapit pro nás trochu exotickými surovinami, ale jakmile je seženete a můžete začít s vařením. Možná zjistíte, že v žádné jiné asijské kuchyni jste se s některými druhy nikdy nesetkali, to by vás však nemělo vůbec odradit od začátků thajského vaření. I u nás lze základní suroviny sehnat a dokonce za příznivou cenu. Nejdříve prozkoumejte asijská tržiště, v Praze klasicky SAPU, kde seženete vše základní. V současnosti i ve větších supermarketech budete úspěšní a pokud nebudou mít některé ingredience čerstvé, seženete je alespoň v prášku.

Hlavní thajské ingredience

  • thajská bazalka, někdy také nazývaná sladká nebo svatá bazalka, je odrůdou středomořské byliny, jen je tmavší a má odlišnou, přitom stejně intenzivní chuť
  • koriandr, často se používá i s kořeny, zvláště pokud připravujete pasty na kari anebo dresinky
  • chilli papričky, klasické dlouhé červené, anebo extra pálivé minipapričky, které pálí opravdu ďábelsky
  • citrónová tráva, voňavá dřevnatá tyčinka, která se ale nejí, jen se využívá její specifické chuti 
  • fermentovaná rybí omáčka, nam pla, nezbytná surovina, bez níž nelze si thajská jídla představit
  • galgán, voňavý kořen podobný zázvoru, nejí se, jen se přidává jako surovina
  • limetková šťáva a limetky jako doplněk všech jídle při servírování
  • limetové listy, někdy známé pod názvem kaffir lime, lze použít i sušený
  • kokosové mléko
  • česnek, jarní cibulka, šalotka

Použití těchto thajských surovin je snadné. Obdivujte unikátně exotické souznění jejich chutí a vyzkoušejte si rychlou polévku Tom Yam. Jen si dejte pozor, abyste si ji neoblíbili více než vietnamskou Pho polévku. Thajská jídla vám mohou svými výrazně lahodnými chutěmi učarovat!

Nejznámější tradiční thajská polévka TOM YAM GOONGE

Typickým thajským jídlem je tradiční polévka Tom Yam s omamnou chutí citrónové trávy, galgánu a limetkové šťávy. Připravuje se klasicky s krevety a takto se také servíruje snad v každé thajské restauraci na světě, ale pokud se vám zdají drahé nebo je nemáte rádi připravte si ji s plátky kuřecího, hovězího nebo vepřového masa. Mnozí považují tuto polévku za předkrm, ale jde typicky o hlavní jídlo. Thajci polévku jedí i s rýží, kdy malé množství rýže na lžící doplní polévkou, jednoduše milují tuto kyselo pálivou polévku jako pravý voňavý elixír chutí!

Polévka je jednoduchá k přípravě, předpokládá se, že již máte koupený anebo připravený kuřecí vývar, který by měl být spíše neutrální chutě a světlý. Polévka je pikantní až pálivá, ale taková Tom Yam polévka je, a pokud nemáte rádi pálivá jídla, klidně si regulujte sami množství a druh chilli papriček, které přidáváte. Pokud chcete trochu ubrat, nědy stačí jen odstranit semínka. 

Do polévky se přidává pečená chilli pasta, polévce dodá jemně červenou barvu. Určitě vás ohromí svoji výraznou chutí a čistotou. Bez nudlí, bez velkých kusů zeleniny, jen pár rajčátek, chilli papriček, nakládané žampiony a nezbytný koriandr na ozdobu. Tak jako většina jídel thajské kuchyně, je velmi zdravá a hlavně velmi nízkokalorická.

Čerstvé krevety nakupují Thajci na tržišti
Polévka Tom Yam je jednoduchá a rychlá k přípravě

Dodá vám neuvěřitelnou sílu a mísí se v ní extravagantní chutě Thajska. Citrónová tráva a galgán dodá exotický nádech této luxusní polévky, ale jinak tráva ani galgán se nejí, takže se nepokoušejte rozkousat dřevěné tyčky citrónové trávy ani plátky galangalu.

Pikantní tradiční thajská polévka Tom Yam Goong (čtěte: tom jam gúng)

  • 150 g čerstvých krevet nebo na tenké plátky nakrájených kuřecích prsíček
  • 2 větší šálky kuřecího vývaru, nejlépe neutrální chutě
  • 1 větší tyčka citrónové trávy
  • 1 kořen galgánu ( asi 3 - 4 cm dlouhý)
  • 1 miska nakládaných žampiónů v nálevu, nejlépe nakyselo 1 menší šalotka, nejlépe světle červená malá cibulka - šalotka
  • 1 čajová lžička chilli pasty, jde o pečenou pastu, k dostání v asijských prodejnách
  • 3 polévkové lžíce rybí omáčky Nam Pla
  • šťáva ze 2 limetek
  • 5 kusů cherry rajčátek
  • hrst natě z čerstvého koriandru
  • 5 mini chilli papriček

Postup: Nejdříve si nakrájejte suroviny. Citrónovou trávu zbavte asi 1/2 tvrdého dřevnatého konce a poté nakrájejte na šikmo na 2 cm kousky. Nožem očistěte galgán, odkrojte tmavou slupku a nakrájejte na plátky o velikosti mince. Chilli papričky i se semínky rozdrťte nožem, není třeba je krájet. Žampiony nechte okapat a rozpulte je.

Krevety omyjte, odstraňte střední část krunýře a ponechte hlavu a ponechte poslední ocasní krunýř. Omyjte, osušte a zatím nechte v chadu. V hrnci přiveďte k varu kuřecí vývar. Jakmile se začne vařit přidejte citrónovou trávu, glangál, chilli papričky, šalotku, chilli pastu a rybí omáčku. Přidejte limetkovou šťávu. Nakonec přidejte krevety, přiveďte opět k varu a vařte asi 5 minut, dokud krevety nezrůžoví a nejsou uvařené. Jen krátce prohřejte nakonec přidaná rajčátka a žampiony. Podávejte s čerstvým koriandrem.

Krevety vařte v polévce pět minut

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.