Lidovky.cz

Meruňkové knedlíky válcují ty rakouské, jsou českou specialitou

Jídlo

  6:00
Unikátní chuť meruněk, tvarohu a másla je nezaměnitelně spojena s letní lahůdkou - meruňkovými knedlíky. Už ve slavné knize receptů Jak se vaří u Šroubka, vyhlášeného prvorepublikového restaurantu a hotelu Šroubek v Praze, je uvedeno, že v letních měsících “zmrzlina slaví své triumfy, jídelní lístky mimo běžné novinky specializují se na višňové a meruňkové knedlíky, jimž žádný tuzemec ani cizinec neodolá”.

Letní lahůdka - meruňkové knedlíky. foto: tastejourney.cz

Slavné meruňkové knedlíky se zde připravovaly z tvarohového těsta s použitím namáčené žemle. Meruňky se zbavovaly pecek a místo nich se dovnitř vkládaly kostky cukru. Po uvaření se mastily máslem a sypaly tvarohem, cukr se již nepřidával. Slavnému Grandhotelu Šroubek přinesla výborná kuchyně příkladně respektující sezónní suroviny zahraniční renomé.

Česká a rakouská kuchyně - vzájemné vlivy po staletí

Za časů Rakousko-uherského impéria docházelo k vzájemnému ovlivňování české, moravské a rakouské kuchyně. Spousta českých a moravských kuchařek a hospodyněk zavítala do Vídně, aby tu studovaly nebo se vyučily řemeslu, a tak se dostávaly do centra monarchie recepty a pokrmy české, převážně jednoduché a zdravé regionální kuchyně. 

Naše knedlíky mezi ně určitě patří, můžeme na ně být hrdí! Sladké jsou jejich variantou. Meruňkové knedlíky podávané v Rakousku dokládají i názvem Marillen (meruňky) vzájemné propojení na poli kulinářském.

Chuť českých meruňkových knedlíků z tvarohu je unikátní.

Při pobytu v Rakousku jsem byla zvědavá na nejvyhledávanější specialitu slavného hotelu a restaurace Goldenes Dachl na historickém náměstí v Innsbrucku, kde mají slavné “Marillenknödel” na jídleníčku jako místní specialitu už více než třidesetiletí.

Při porovnání s chutí těch pravých českých meruňových knedlíků jsem byla mírně zklamaná, neměly tu správně českou chuť a hlavně mi chyběl obligátní tvarohový posyp. V Innsbrucku se podávají s osmaženou strouhankou a máslem.

Originální ovocné knedlíky jsou ty české

Tradičně se meruňkové knedlíky připravují z kynutého, tvarohového, krupicového, žemlového nebo bramborového těsta a také se podle místních zvyků různých oblastí Čech a Moravy zdobí. Někde jen máslem a cukrem, jinde je sypou tvrdým nastrouhaným tvarohem, nebo pouze přelijí smetanou, nebo jen ozdobí šlehačkou. 

V Rakousku se meruňkové knedlíky často podávají se sladkou strouhankou či s drtí máslových sušenek nebo piškotů, vždy pokapané rozpuštěným máslem.

Česká specialita, kterou cizinci nechápou

Tvrdý tvaroh je výhradně českou specialitou a v zahraničí je často téměř nemožné ho obstarat. Pokud budete postaveni před podobný problém, jedním z řešení je přivézt si tvrdý tvaroh ve větším množství z Čech a zamrazit ho. Struktura se mražením a následným strouháním sice částečně změní, při strouhání nevytvoří dlouhé nudličky, spíše se drolí, ale chuť zůstane po rozmražení zachována. 

Tvrdý tvaroh je typicky český výrobek.

Angličané meruňkovým knedlíkům moc nerozumí, neboť tento pokrm je jim dokonale neznámý, a těžko jim vysvětlujete hrubou nebo polohrubou mouku, ale i měkký tvaroh. Ten si však v Británii získává stále více příznivců právě pro svoji dietní a nutriční hodnotu, a tak se prodává v supermarketech pod německým názvem Quark, což jen dokládá, že Angličané pro něj zatím nevymysleli vlastní název. Jakmile ale meruňkové knedlíky ochutnají, zamilují si je… a pak je vyžadují často i v ne právě vhodném zimním období s argumentem, že meruňky jsou k dostání koneckonců celoročně.

Pokud zmíníte meruňkové knedlíky ve Francii, včetně potřebných surovin a popisu jejich přípravy, je to dost nepochopitelné. Něco jiného jsou švestkové knedlíky, ty jsou pro opravdové znalce chutí lahůdkou. V Německu knedlíky znají, ale přesto je vždy okouzlíte svým pravým českým receptem.

Výhoda tvarohového těsta: rychlost, snadnost přípravy

Tvarohové knedlíky mají výraznou výhodu oproti kynutým: dají se připravit přímo bleskově, nemusíte čekat, až těsto nakyne. Naopak se doporučuje zpracovávat těsto rychle, nenechat je odpočívat a po zabalení hned vložit do vařící vody. Těsto z tvarohu je velmi vláčné, krásně se zpracovává a není třeba se obávat nějakého nezdaru. Pokud dodržíte gramáž a použijete čerstvá vajíčka a tvaroh, úspěch je zaručen. 

Příprava meruňkových knedlíků.

Těsto je velmi tvárné i pro balení meruněk, pokud ho vyválíte a rozdělíte na čtverce, je zaručena stejná tloušťka i velikost jednotlivých knedlíků a tím i jejich stejný tvar. I balení jde snadno, těsto se krásně pojí.

Vaříme krátce, jen 6-8 minut, nebezpečí sražení nehrozí

Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta vaříme ve vroucí vodě. Použijeme opravdu velký hrnec, aby měly při varu dostatek místa. Vaříme je napůl přikryté pokličkou a kontrolujeme var. 

Není nutné se obávat jako u kynutých knedlíků, že dojde k jejich sražení. Jen podle velikosti ohlídejte dobu varu, která je mezi 6-8 minutami. Pokud je převaříte, maximálně trochu osliznou, ale nesrazí se. 

Mouka, máslo, měkký tvaroh, mléko, meruňky.

Meruňky vyberte pokud možno stejné velikosti, odpeckujte je a na místo pecky vložte malou kostku cukru, zvláště pokud jsou meruňky trochu kyselejší. O to méně cukru pak použijte na posyp, neboť s každou sladkou lahůdkou musíte počítat i kalorie. I když meruňkové knedlíky nejíte každý den, k pravému českému letní mlsání nepochybně patří, nejen jako moučník, ale směle je servírujte jako hlavní chod a pro jednou na kalorie nehleďte.

Předpokládám, že vaše úroda meruněk již vrcholí nebo je již sklizena a pro ty, kteří meruňku na zahrádce nemají, jsou letošní meruňky v supermarketech stále v nabídce. Tak se do přípravy knedlíků pusťte, unikátní spojení pikantní a opojné chutě meruněk s tvarohovým těstem, máslem a cukrem s tvrdým tvarohem je jedinečné!

Hotové knedlíky pocukrujeme a posypeme je nastrouhaným tvarohem.
Meruňkové knedlíky lehce polijeme máslem.

Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta

Ingredience: pro cca 13 kusů knedlíků

  • 200 g měkkého tvarohu
  • 50 g másla
  • trochu soli
  • nastrouhaná citrónová kůra z půlky citrónu
  • 1 vejce
  • 1/4 litru mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 kg zralých meruněk

Postup:

Nejdříve dáme do velkého hrnce vařit větší množství vody na knedlíky. Na pracovní plochu odměříme a prosejeme mouku. 

V míse utřeme změklé máslo s tvarohem a citrónovou kůrou, lze zpracovat i mixérem. Přendáme na plochu do mouky, přidáme vejce, špetku soli a vše smícháme s postupným přidáním mléka v hladké a vláčné těsto. 

Lehce pomocí válečku vyválíme na mírně pomoučněné ploše placku o tloušťce asi půl centimetru a rozdělíme ji na čtverce podle velikosti meruněk, asi 8 x 8 cm. Na každý čtverec těsta dáme odpeckovanou meruňku, do které jsme vložili kostku cukru. Těstem obalíme meruňku tak, aby ovoce bylo zcela zakryté. 

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz.

Dagmar Heřtová

Opatrně všechny hotové knedlíky co nejdříve klademe do vroucí vody, zakryjeme napůl pokličkou a kontrolujeme var. Po chvilce vařečkou knedlíky otočíme a případně odlepíme ode dna. 

Vaříme 6-8 minut. Vyjmeme jeden knedlík na zkoušku a rozkrojíme. Pokud je těsto zcela uvařené, ihned všechny knedlíky vyndáme. Podáváme horké s nastrouhaným tvrdým tvarohem, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.