Okurky obsahují 90 procent vody a skvěle se hodí do salátů i ke krátké tepelné úpravě, můžeme s nimi zacházet jako s cuketou. Hodí se do salátů, ale i ke králičímu masu či rybám. Konzumace okurek je zdraví prospěšná. Okurky totiž čistí střeva, zabraňují vzniku ledvinových kamenů a pomáhají snižovat krevní tlak.
Sterilované okurky
- 2 kg okurek
- 1 litr vody
- 250 ml octa
- 10 stroužků česneku
- 40 g soli
- cukr
- 6 ks hřebíčku
- 15 celých pepřů
- 15 kuliček nového koření
- 6 bobkových listů
- 6 lžiček hořčičného semínka
- svazek kopru
- 2-3 cibule
- kolečka mrkve
Okurky namočte na patnáct minut do studené vody, důkladně omyjte a opláchněte. V hrnci svařte vodu s octem a solí a přidejte cukr. Poté nechte nálev vychladnout. Naskládejte okurky do sklenic a do každé sklenice přidejte kolečka mrkve (podle chuti), česnek, hřebíček, 3 kuličky pepře, lžičku hořčičného semínka, plátky cibule, kopr a bobkový list. Do sklenic nalijte teplý nálev tak, aby byly okurky ponořené, uzavřete a sterilizujte v troubě zhruba 20 minut.
Králičí stehno v okurkové omáčce a žemlové knedlíky (Honza Wiesner)
- 4 větší králičí stehna
- 1 větvička tymiánu
- 100 ml slunečnicového oleje
- 4 cibule
- 200 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel)
- 3 kuličky pepře
- 6 bobkových listů
- 100 ml bílého vína
- 200 ml drůbežího vývaru
- 80 g másla
- 2 lžíce mouky
- 6–8 nakládaných okurek
- 1 kelímek zakysané smetany
- 5 lístků meduňky
- sůl, pepř
Králičí stehýnka zbavte pánevní a vnitřní kosti, ponechte pouze poslední část, „držátko“. Maso převaž provázkem, aby drželo tvar. Osolte a posypte lístky tymiánu. Cibuli a zeleninu očisti a nakrájejte na kostky. V hrnci rozpalte olej a stehna na něm opečte. Pak je vyjměte a v hrnci orestujte cibuli a nakrájenou zeleninu, přihoďte koření, zastříkněte bílým vínem a zalij kuřecím vývarem. Maso duste doměkka, asi 40 minut. Zatímco se maso dusí, připravte knedlíky.
Na malé pánvi rozpusťte máslo, rozmíchejte v něm mouku, až vznikne hladká jíška, a nech ji lehce zhnědnout. Z hrnce vyndejte maso, v omáčce rozmíchejte jíšku a nech ještě alespoň 10 minut provařit. Potom omáčku přeceďte, přidejte na jemné nudličky překrájené okurky, zakysanou smetanu a lístky meduňky. Dochuťte solí a pepřem.
Řecké tzatziki
- 1 střední salátová okurka
- 1 kelímek (200g) řeckého jogurtu
- hrst máty nebo kopru
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička citrónové šťávy
- sůl, čerstvě mletý pepř
Postup: Okurku oloupejte pomocí škrabky na zeleninu a poté nakrájejte na malé kostičky o velikosti strany cca 2-3 mm. Nejprve rozkrojte okurku podélně napůl, poté nakrájejte na tenké plátky a ty překrojte příčně. Lístky máty nebo kopru oberte ze stonků a nasekejte nožem - mátu na jemno, protože má tužší listy, v případě, že dáváte kopr, tak nahrubo.
Česnek utřete nožem na prkénku a přidejte spolu s bylinkami k okurce. Rozmíchejte s jogurtem, ochuťte citrónovou šťávou a podle chuti přidejte sůl a čerstvě mletý pepř. Nakonec zakápněte trochou oleje.
Marinovaný losos s okurkovým relishem (Roma Paulus)
- 800 g lososa
- 4 cl ginu
- 150 g hrubozrnné hořčice
- marináda na lososa:
- 300 g cukru krystal
- 150 g soli
- 2 bobkové listy
- cca 20 kuliček nového koření
- cca 20 kuliček pepře
Relish: 2 středně velké salátové okurky, 20 g cukru krystal , 100 ml vinného octa, sůl
Dresink: 200 g hrubozrnné hořčice * 3 lžíce medu, 150 ml olivového oleje , sůl
Postup: Smícháme suroviny na marinádu. Do pekáče vložíme – kůží dolů – lososa, zasypeme marinádou z cukru, soli a koření, zalijeme ginem a necháme dva dny marinovat. Poté lososa opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme a potřeme hořčicí. Připravíme si relish: okurky nastrouháme a ochutíme cukrem, octem a solí. Suroviny na dresink mixujeme do hladka a dochutíme. Lososa nakrájíme na velmi tenké plátky a servírujeme s relishem, přelité dresinkem. Podáváme s toastem z bílého chleba nebo světlou bagetou.