Lidovky.cz

ZAHÁLKA: Rybí prsty nejsou ryba aneb Stravování ve školních jídelnách

Jídlo

  6:25
Jelikož mám dvě děti ve školním věku, tak asi jako každého rodiče mě zajímá, co ve škole jí, a proč chodí z obědu hladové a vyluxují půlku lednice doma. Když se zeptám, odpoví mi jen, že měli dnes dva rybí prsty s kaší, nebo že měli žemlovku, kterou nejí a tak podobně.

Jaroslav Zahálka foto: Lidovky.cz

Když uvážím, že jsem se někde dočetl, že školní stravování bylo a je dotováno státem (přesnou výši dotace neznám, ale slyšel jsem, že je to kolem 20 korun) a spotřební koš jídelen byl vytvořen podle hlediska jednotlivých potravinových komodit na základě doporučených dávek živin, tak nevím, co si myslet. Díky tomu má prý školní stravování přispívat nejen k prevenci rozvoje obezity, ale zaručovat i zdravý způsob výživy, který by měl zamezit nepravidelnému stravování dětí a hlavně by měl u mládeže nastavit systém zdravé výživy.

Je to krásná myšlenka, ale nepřevedená do praxe. Začínám přemýšlet, jak to zařídit, aby člověk klidně platil o něco víc, ale jídlo bylo adekvátní. Momentálně platím nějakých 570 korun za měsíc, a jelikož vím, za kolik se dá uvařit jídlo pro děti, které je chutné a není z nějakého polotovaru, tak mi to nevychází. To je přece 28 korun na polévku, hlavní jídlo, nápoj a sem tam nějaké ovoce a dezert.

To, co člověk platí za jídlo pro své děti, je prý na potraviny, ze kterých se vaří, druhá část (dotace) je na mzdy zaměstnanců, které platí ministerstvo a poslední část je na chod, režii a vybavení jídelny, kterou hradí zřizovatel jídelny.

Já osobně bych uvítal platit víc, ale aby děti dostávaly opravdu vyváženou stravu, kde bude zastoupeno ve větší míře ovoce, zelenina, luštěniny - ne jen ve formě rozvařené kaše. Pokud se budeme bavit o rybách - tak si přece nikdo nemůže myslet, že dva rybí prsy, okolo kterých ta ryba opravdu jen proběhla, že je to adekvátní pokrm z ryb, který má dostatečné výživové hodnoty. Prostě aby opravdu výživový balíček splňoval daná kritéria. Neříkám, že takto se vaří všude, jsou i jídelny, kde se vše snaží připravovat, a dělat tak jak se má a ne z polotovarů a sušených bujónů a umělých dochucovadel.

Jaroslav Zahálka

Jaroslav Zahálka je šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích.

Autor:
Témata: Ryby, jídelna, jídlo
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.