Lidovky.cz

‚Laik rozdíl mezi čerstvou a mrazenou husou nepozná. Na obě stačí sůl, kmín a jablka‘

Jídlo

  15:15
PRAHA - Svatomartinské hody, ke kterým neodmyslitelně patří pečená husa a svatomartinské víno, se blíží. O výběru husy i samotném pečení jsme mluvili s Martinem Svatkem, šéfkuchařem táborské restaurace Goldie a členem Národního týmu asociace kuchařů a cukrářů České republiky.
Husa (ilustrační foto).

Husa (ilustrační foto). foto: Shutterstock

Svatomartinská husa podle šéfkuchařů. Přinášíme tři recepty

Lidovky.cz: Kam by měl člověk vyrazit, pokud si chce koupit dobrou husu?
Odpověď svádí k tomu říct, aby si člověk zašel k tomu, kdo husy chová. Ale to není vždy možné. Ve většině obchodů koupíte mražené, což není úplně špatné řešení. Pokud si to však dotyčný chce udělat opravdu pěkné, protože vaření je krásná činnost, určitě bych mu doporučil, aby si zavčas našel někoho, kdo husy chová a měl ji tak čerstvou. V opačném případě může být problém, že už husu nesežene.

Lidovky.cz: Liší se nějak výrazně čerstvá husa od zmrazené?
Pokud člověk husu nedělá často, pak nepozná rozdíl mezi čerstvou a mraženou husou. Mražené husy nejsou nijak ošklivé nebo nekvalitní. Čerstvá je pochopitelně o kousek lepší, ale určitě nejde o stejný rozdíl, jako vydat se někam pešky nebo autobusem.

Lidovky.cz: Jak poznat dobrou husu?
Důležitý je první dojem, pokud je čerstvá, tak je to snazší. Uděláte si svůj názor. Když je mrazená, je to trochu loterie, ale, jak už jsem řekl, ve výsledku nejde o nic hrozného.

Lidovky.cz: Máte nějaký oblíbený recept?
Rád pracuji s recepty, ale když dělám svatomartinskou husu, tak už jenom kvůli tradici, nic nevymýšlím. Když peču husu, přidávám pouze sůl, kmín a jablka. Husu peču dlouze, nechvátám, nechávám si na to čas, aby to bylo šťavnaté. Nejtradičnější přílohou je pak zelí a knedlíky nebo lokše. To jsou bramborové placky.

Lidovky.cz: Jak dlouhá je ideální doba pečení?
Nepeču ji vcelku, vždycky si ji rozsekám na jednotlivé porce. Lépe se mi s ní tak pracuje. Peču ji tak sedm, osm hodin.

Lidovky.cz: K huse patří červené víno. Doporučil byste nějaké?
Pokud někdo půjde na husu do restaurace, kde vždycky pije pivo, tak nemá cenu, aby si najednou dával víno. Samozřejmě víno k této tradici patří. Když by si ale někdo víno dát chtěl, ať si dá svatomartinské, ucelí si celou tu tradici.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.