Lidovky.cz

Humr nebo jehněčí. Co večeří na Vánoce Španělé?

Jídlo

  7:31
Vánoce ve Španělsku začínají kolem konce listopadu, stejně jako tady v Česku. Tradičně se objevují vánoční trhy, lidé si do oken a před domy dávají klasickou výzdobu, světélka či betlémy. A začíná se hodovat. Lidé nejsou tak roztržití jako tu, obecně jsou Španělé více věřící, a tak i svátky vánoční mají takový charakter. Během svátků se navštěvují kostely a mše a rodina tráví hodně času pospolu.

Salmagundi s humrem foto: Reprofoto

„Ve Španělsku začínají Vánoce tradiční velké vánoční loterie, který se u nás pořádá už od roku 1763. Vánoce ve Španělsku jsou hlavně rodinnou záležitostí a nesou se v honosném duchu, čemuž musí odpovídat i dress code. Celá rodina se schází v jednom domě, kde společně hodují, popíjí a rozdávají si dárky. A to hodování myslím opravdu doslovně,“ říká šéfkuchař Vinného sklepa a tapas baru Monarch Miguel Innella.

Vánoční pečené jehně

  • 1 jehně (4,5 do 5 kg)
  • 4 lžíce olivového oleje nebo vepřového sádla
  • sůl
  • vinný ocet

Jehně nechejte přes noc odležet v ledové vodě se lžící vinného octu. Ráno ho opláchněte a položte na pekáč kůží dolů. Osolte, přidejte olivový olej nebo vepřové sádlo a na spodek pekáče nalijte vodu, aby se maso nevysušilo. Vložte do trouby a na teplotu 150 °C a pečte jednu hodinu. Špejlí zkontrolujte, jestli je jehně z jedné strany hotové a následně ho otočte. Pokud bude třeba, opět na spodek pekáče přilijte vodu. Poté pokračujte v pečení při teplotě 200 °C dalších 15 až 20 minut. Až bude kůrčička opečená a je hotovo. Po celou dobu pečení musí být na spodku pekáče voda. Podávejte se zeleným salátem a jarní cibulkou nebo jinou zeleninou.

Vánoční pečené jehně

„Španělé si o štědrovečerní večeři dopřávají všechny dobroty a lahůdky, které si nedávají celý rok. Co se ale týče tradičních jídel, pak je jich tolik, že je těžko vyjmenovat. Velmi záleží na oblasti, kde jste a vlastně snad není typické jídlo, které by se podávalo všude. Ve Španělsku se o Vánocích utrácí za jídlo spoustu peněz, zkrátka tento den v roce se nešetří. V některých oblastech se podává polévka z darů moře, jinde se polévka vůbec nepřipravuje. Na rozdíl od nás mají Španělé velmi rozmanitý výběr jídel. Celý den rodina připravuje dary moře, ústřice, kraby, humry a další jídla, která přinesou do domu, kde se schází,“ dodává Innella.

Španělé mívají jako hlavní chod jehněčí, krocana, vepřové, ale i třeba i speciální rybu, kterou si přes rok nedopřejí. K hlavnímu chodu se podává různě upravená zelenina a saláty. Často se na slavnostním stole objevuje i kvalitní šunka.

„Všichni Španělé milují ale tradiční sladkosti, které se podávají po večeři. Jde o tzv. el turrón, tedy pochoutku z mandlí a medu, která je velmi sladká a může trochu připomínat chalvu nebo turecký med a el montecado, tedy typické marcipánové figurky?“ říká šéfkuchař.

Na rozdíl od Česka se začíná hodovat až ve večerních hodinách, až kolem deváté hodiny. Po jídle se rodina sejde u vánočního stromu a čeká na půlnoc, kdy se rozdávají dárky. V některých rodinách si členové dárky předávají vzájemně, jinde přináší dárky Papa Noel, tedy obdoba amerického Santa Clause. Oblíbeným nápojem je tradiční cava, tedy obdoba prosecca či šampaňského. „Štědrým den ale Vánoce nekončí, Španělé totiž slaví hned dva dny. 25.12. se rodina setkává znovu a dojídá vše, co zbylo. Připravuje se například el purecho de Navidad, tedy pokrm z masa, zeleniny, těstovin nebo rýže a hodování pokračuje až do pozdních hodin,“ uzavírá Innella.

Salmagundi s humrem (SALPICON DE BOGAVANTE)

  • Salmagundi (směs)
  • 1 humr
  • 300 g čerstvých rajčat
  • 150 g červených a zelených paprik
  • 100 g cibule
  • čerstvá pažitka
  • olivový olej
  • třešňový ocet

Humra vložte do vařící osolené vody a vařte 13 min / na kg humra. Po uvaření humra opláchněte ledovou vodou. V míse si připravte salmagundi – smíchejte nakrájená rajčata, papriky a cibule, dochuťte solí, octem a olivovým olejem.

Avokádové pyré

  • avokádo
  • 100 g cibule
  • 100 g červené papriky
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • čerstvá rajčata
  • čerstvá pažitka
  • sůl

Pečlivě rozdrťte avokádo, přidejte jemně nakrájenou cibuli, papriku a rajčátka, přidejte olivový olej a dochuťte solí, citronovou šťávou a nakrájenou pažitkou.

Růžová omáčka (Pink sauce)

  • majonéza
  • pomerančová šťáva
  • tabasco
  • worcestrová omáčka (nejlépe od Lea & Perrins)
  • dijonská hořčice
  • kečup
  • brandy

Všechny ingredience smíchejte a rozmixujte do hladka až se vše spojí. Prázdný humří krunýř naplňte avokádovým pyré a položte na něj nakrájené uvařené maso se salmagundi. Zakápněte růžovou omáčkou a ozdobte několika plátky avokáda, klíčky nebo drobnými lístky domácích bylinek.

zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.