Lidovky.cz

Restaurace s ústřicemi v zemi bez moře? Rozhodně ano, říká chovatel ústřic

Jídlo

  7:08
Největší producent bretaňských ústřic Jean-Jacques Cadoret navštívil na podzim Prahu, vedl zde totiž seminář věnovaný pěstování ústřic a jejich přípravě. „Myslím si, že restaurace s ústřicemi a dalšími mořskými plody může výborně fungovat i v zemi bez moře,“ říká v rozhovoru pro server Lidovky.cz.
Ústřice - ilustrační foto.

Ústřice - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Lidovky.cz: Jak se z člověka stane ostréiculteur - chovatel ústřic?
Stal jsem se chovatelem ústřic díky rodině, ve které už po pět generací provozujeme toto řemeslo. Pro mě tak bylo naprosto přirozenou volbou v téhle tradici pokračovat.

Lidovky.cz: Jak často si ústřice dopřáváte k jídlu?
Skoro každý den...a rád je ochutnávám ve všech zemích, kam vycestuji. Ústřice jsou opravdu zdravým přírodním produktem. Jejich maso obsahuje mnoho zinku a užívají se i jako afrodiziakum

Lidovky.cz: Na jakém pokrmu si pochutnáte nejvíce?
Vše, co se točí okolo mořských plodů. Miluji syrové ryby a krevety a samozřejmě ústřice.

Lidovky.cz: Do Prahy jste zavítal kvůli semináři o ústřicích. Jak se vám tu líbilo?
Prahu neznám příliš dobře, ale mohu říci, že je to úžasné město se zajímavou historií.

Jean-Jacques Cadoret

Významný francouzský producent ústřic, majitel proslulé společnosti Les Cadoret. V hlavním městě představil nový druh ústřic nazvaný La Lune. Tyto speciální francouzské ústřice se pěstují novým způsobem - podle přílivových a lunárních cyklů.

Lidovky.cz: Nedíváte se na restauraci s mořskými plody v zemi bez moře trochu skepticky?
Rozhodně ne. Dnes je přirozené, že jsou dopravci velice rychlí a tak si mohou lidé v mnoha městech, která nejsou u moře, pochutnávat na kvalitních ústřicích. A kupříkladu země jako je Švýcarsko, Rakousko nebo Maďarsko začaly produkovat své vlastní ústřice. Naopak v některých přímořských zemích jako je například Španělsko, lidé ústřicím teprve přicházejí na chuť.

Lidovky.cz: Ochutnal jste nějaké typicky české jídlo, či pivo? Chutnalo vám?
Zatím ne, ale ochutnám ho s mými pražskými obchodními partnery a Patrickem Jeffroyem, známým šéfkuchařem oceněným dvěma michelinskými hvězdami.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.