Lidovky.cz: Jak se z člověka stane ostréiculteur - chovatel ústřic?
Stal jsem se chovatelem ústřic díky rodině, ve které už po pět generací provozujeme toto řemeslo. Pro mě tak bylo naprosto přirozenou volbou v téhle tradici pokračovat.
Lidovky.cz: Jak často si ústřice dopřáváte k jídlu?
Skoro každý den...a rád je ochutnávám ve všech zemích, kam vycestuji. Ústřice jsou opravdu zdravým přírodním produktem. Jejich maso obsahuje mnoho zinku a užívají se i jako afrodiziakum
Lidovky.cz: Na jakém pokrmu si pochutnáte nejvíce?
Vše, co se točí okolo mořských plodů. Miluji syrové ryby a krevety a samozřejmě ústřice.
Lidovky.cz: Do Prahy jste zavítal kvůli semináři o ústřicích. Jak se vám tu líbilo?
Prahu neznám příliš dobře, ale mohu říci, že je to úžasné město se zajímavou historií.
Jean-Jacques CadoretVýznamný francouzský producent ústřic, majitel proslulé společnosti Les Cadoret. V hlavním městě představil nový druh ústřic nazvaný La Lune. Tyto speciální francouzské ústřice se pěstují novým způsobem - podle přílivových a lunárních cyklů. |
Lidovky.cz: Nedíváte se na restauraci s mořskými plody v zemi bez moře trochu skepticky?
Rozhodně ne. Dnes je přirozené, že jsou dopravci velice rychlí a tak si mohou lidé v mnoha městech, která nejsou u moře, pochutnávat na kvalitních ústřicích. A kupříkladu země jako je Švýcarsko, Rakousko nebo Maďarsko začaly produkovat své vlastní ústřice. Naopak v některých přímořských zemích jako je například Španělsko, lidé ústřicím teprve přicházejí na chuť.
Lidovky.cz: Ochutnal jste nějaké typicky české jídlo, či pivo? Chutnalo vám?
Zatím ne, ale ochutnám ho s mými pražskými obchodními partnery a Patrickem Jeffroyem, známým šéfkuchařem oceněným dvěma michelinskými hvězdami.