Lidovky.cz

Vařit jídlo není přirozené. Teplo zabíjí enzymy, říká vitariánka

Jídlo

  6:15
Pořádá kurzy živé stravy a nedávno ji vyšla kuchařka plná raw receptů. „Mám pocit, že jsem se jako vitariánka už narodila. Od dětství pro mě bylo nejpřirozenější okusovat rašící výhonky všeho jedlého na babiččině zahrádce a úplně nejvíc jsem milovala čerstvé ovoce a zeleninu,“ říká Jitka Adamová v rozhovoru pro server Lidovky.cz.

Jitka Adamová foto: Archiv Jitky Adamové

Lidovky.cz: Jak jste se dostala k syrové stravě?
Lidé si často myslí, že vitariány k této stravě přivádí zdravotní problémy, a možná to v některých případech také tak je, já mám ale pocit, že jsem se jako vitariánka už narodila. Od dětství pro mě bylo nejpřirozenější okusovat rašící výhonky všeho jedlého na babiččině zahrádce a úplně nejvíc jsem milovala čerstvé ovoce a zeleninu. Už jako dítě jsem prahla po česneku a cibuli. Láska ke zvířatům mě záhy přivedla k vegetariánství, experimentovala jsem s makrobiotikou a dostala se k veganské stravě. Přesto u mě nějak přirozeně převažovalo vše syrové a čerstvé. Až na Bali, kde jsem strávila skoro dva měsíce, jsem zjistila, že to co je mi nejvíce přirozené, je taky to nejlepší. Už na Bali jsem absolvovala několik kurzů raw food přímo u místních šéfkuchařů a rozhodla se předávat tento trend dále mezi lidi.

Raw svíčková je jednodušší a zdravější, říká šéfkuchařka

Lidovky.cz: Proč si myslíte, že je syrová strava zdravější než vařená?
Pro odpověď nemusíme chodit daleko, podívejme se do přírody – člověk je jediný živý tvor na světě, který své jídlo tepelně upravuje a také jako jediný živý tvor může onemocnět nějakou závažnou chorobou. Zvířata, která onemocní určitou nemocí, jsou zvířata krmená člověkem. Tepelná úprava na více jak 45 stupňů zabíjí enzymy ve stravě, které jsou potřebné pro správné fungování organismu.

Lidovky.cz: V dnešní době se v oblasti gastronomie objevují stále nové směry. Jak by měl člověk jíst, aby se cítil dobře?
Zní to jako klišé, ale je třeba poslouchat své tělo, to nám nejlépe poví, co aktuálně potřebuje. Když vám řeknu, jezte to, co vám chutná, namítnete, že byste možná jedli celý den jen čokoládu, ale je to jen otázka chutí a zvyků, které jsou silně zakořeněné. Tělo vám dá za čas najevo samo, že třeba právě třeba ona čokoláda není tím správným palivem pro dostatek energie a síly. Dejte si například velkou mísu zeleninového salátu s dresinkem ze semínek či oříšků a pořádnou porcí svíčkové. Možná, že chuťově upřednostníte právě tu svíčkovou, ale určitě po ní budete více unavení, než po velkém salátu, který vás zasytí stejně a navíc prospěje po všech stránkách.

Ostrá polévka

  • 4 rajčata
  • 1 červenou papriku
  • 2 středně velké chilli papričky
  • šťávu z 1⁄2 citronu
  • 1 lžičku kajenského pepře
  • špetku soli
  • 350 ml / 1 a 1⁄2 šálku vody
  • 2 lžíce lněného oleje (případně olivového)
  • svazek čerstvých bylinek (pažitka, petržel, koriandr, ...)

Postup: Očistěte zeleninu, z paprik i chilli papriček vyberte semínka. Zeleninu vložte do mixéru, přidejte koření, zalijte citronovou šťávou a vodou a dobře rozmixujte. Olej přidávejte postupně, podle požadované jemnosti polévky. Bylinky operte a nasekejte nadrobno. Většinu vmíchejte do polévky pro hezky strakatý efekt, něco nechte na ozdobení talíře před podáváním.

Lidovky.cz: Některé druhy potravin se v raw stravě vůbec neobjevují. Nechybí pak organismu?
V raw stravě jsou zastoupeny všechny vitamininy, minerály a živiny potřebné pro správné fungování lidského organismu. Není zde zastoupeno maso, mléčné výrobky, výrobky z mouky, konzervované potraviny apod. Nejen já, ale i spousta přátel, kteří syrovou stravu vyzkoušeli, mi dají za pravdu, že se cítí mnohem lépe, mizí zdravotní problémy a nic jim nechybí. Stále se objevuji kontroverzní téma bilkovin a viatminu B12, to je na delší povídání, ale ani v tomto případě se nemusíte bát. Živá strava je opravdu bohatá na vše, co člověk k životu potřebuje

Lidovky.cz: Objevují se i názory, že syrová strava oslabuje trávení a vstřebávání živin. Jaký na to máte názor?
My se musíme naučit především své jídlo žvýkat. To je hodně důležité. Vše co dáváme do úst, musí být požvýkáno na krémovitou hmotu, žádné hltání velkých kusů. Náš žaludek už zuby nemá, a pokud dostane jídlo napůl natrávené, pak vznikají problémy. Proto velmi doporučuji mixované nápoje - smoothie, nejlépe zelené smoothie, které jsou kompletním jídlem. Každé takové smoothie by mělo obsahovat polovinu listové zeleniny a polovinu ovoce. A kvalitní mixér už „pokouše“ vše za vás. Konzumujte každý den zelené smoothie a uvidíte za pár dnů úžasnou změnu.

Lidovky.cz: Jak dlouho jste vymýšlel recepty, které se objevily v knize?
Já sama nerada „vařím“ dle předepsaných pravidel a ráda v kuchyni experimentuji. Mám ráda hravost a spontánní tvoření a když výsledné jídlo bylo nejen chutné, ale i lahodné pro oko, hned jsem si postup zapsala. Některé recepty jsem převzala od přátel, někdy jsem zkoušela skloubit různé chutě, někdy jsem klasická jídla přetvářela do podoby raw food a tak postupně začala vznikat sbírka raw receptů. A protože vím, že živá strava je opravdu přirozeným zdrojem zdraví a krásy, rozhodla jsem se napsat raw kuchařku a předat tak své zkušenosti a recepty každému, kdo se nebojí změny.

Ostrá polévka

Lidovky.cz: Základními skupinami této stravy jsou ořechy, semena, ovoce, zelenina, oleje a řasy. Dají se všechny z nich i další potřebné suroviny běžně sehnat?
Všechny suroviny, o kterých se zmiňuji v kuchařce, dostanete buď v běžné síti supermarketů, nebo ve specializovaných prodejnách zdravé výživy. V tomto směru nevidím žádný problém, snad jen mohu doporučit nakupovat ovoce a zeleninu v bio kvalitě, ale i to už dnes v rámci farmářských tržišť a nově vznikajících sítí prodejen typu Sklizeno, Farmářské prodejny není problém.

Lidovky.cz: Které se používají nejvíce?
Nejvíce se používá hlavně zelenina a ovoce. Spousta lidí se však domnívá, že raw food životní styl je pouze o chroupání mrkve a zelí, sem tam nějaké ovoce. Živá strava je naopak velice rozmanitá, bohatá a můžete si v raw kvalitě dopřát dokonce svíčkovou, hranolky, burgry, cheescaky, čokoládu, zmrzliny a další dobroty, které vás překvapí svou chutí a nebudete se cítit unavení tak jako po konzumaci klasických pokrmů tohoto typu.. Lidé, kteří jsou čistě na syrové stravě jsou zdraví, plní energie a chuti do života! Spoustu inspirace najdete právě v mé raw kuchařce a věřím, že po vyzkoušení receptů mi dáte za pravdu.

Autor:
Témata: strava, jídlo, ovoce, Bali
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.