Lidovky.cz

Základem thajské kuchyně jsou bylinky a zelenina. Česká jídla jsou těžká, říká šéfkuchař

Jídlo

  6:51
Čerstvé bylinky, zelenina a lehká jídla. Thajské pokrmy se u v Česku těší čím dál větší oblibě. Asijská kuchyně působí velmi pozitivně na naše tělo. A to dokazuje i to, že Asiaté jsou celkově velmi štíhlí. V současné době je také populární vegetariánská kuchyně, která je v asijských pokrmech častým trendem. Především pak recepty s tofu. A samozřejmostí jsou i zmiňované čerstvé suroviny, které lidé v současné době vyhledávají čím dál tím častěji,“ říká šéfkuchař Denise Baptiste z thajské restaurace Modrý Zub na Andělu.

Šéfkuchař Denise Baptiste se svým týmem foto: modrý zub

Lidovky.cz: Bez jakých surovin se neobejde thajská kuchyň?
Při vaření asijské kuchyně jsou důležité čerstvé a kvalitní suroviny. Při vaření se neobejdeme bez čerstvých bylinek, jako je například bazalka, citronová tráva nebo v asijské kuchyni oblíbený koriandr. Samozřejmostí je čerstvá zelenina.

Lidovky.cz: Čím si vysvětlujete její vzrůstající popularitu?
Asijská kuchyně působí velmi pozitivně na naše tělo. A to dokazuje i to, že Asiaté jsou celkově velmi štíhlí. V současné době je také populární vegetariánská kuchyně, která je v asijských pokrmech častým trendem. Především pak recepty s tofu. A samozřejmostí jsou i zmiňované čerstvé suroviny, které lidé v současné době vyhledávají čím dál tím častěji.

Jarní závitky
Phad Thai Kai

Lidovky.cz: Není thajské jídlo pro Čechy moc pálivé? Upravujete pálivost?
Záleží samozřejmě na pokrmu. Náš jídelníček obsahuje i nepálivá jídla vhodná i pro děti. Kromě toho skoro všechny jídla jde po dohodě udělat i jako variantu mírně pálivou nebo úplně nepálivou.

Lidovky.cz: Jaká je vaše nejoblíbenější kuchyň?
Nejzajímavější je pro mě asijská kuchyně, která je pro mě velmi inspirativní. Ale jako profesionál i jako velký milovník jídla mám rád pokrmy z různých koutů světa. Není důležitá země, kde jídlo vzniklo, ale vždy je důležité to, jak bylo připraveno.

Lidovky.cz: Máte rád české pokrmy? Jaké a proč/proč ne?
Co se týká české kuchyně, tak mám trochu problém s tím, že jsou velmi těžká, ať se již jedná o omáčky, knedlíky nebo mastné masité pokrmy. Ale samozřejmě řízek si občas dám.

Lepkavá rýže s kokosovým mlékem. Objevte kouzlo thajských dezertů

Lidovky.cz: Jaký thajský recept je podle vás nejlehčí?Nedá se jednoznačně říci, jaký recept je nejlehčí, u všech jídel jde hlavně o správném použití čerstvých surovin a správné dochucení. Z hlediska obtížnosti přípravy vyjdou thajská jídla všechny podobně. Základ je čerstvá zelenina, nakrájené čerstvé maso, vhodné bylinky a koření a pak to jde již samo. Vše je to pouze o vhodné kombinaci a o tom umět dobře dochucovat.

Lidovky.cz: Jaké jídlo Thajci považují za své národní?
Určitě národní jídlo je Phad Gra Pao a to buď s hovězím, kuřecím, či vepřovým masem, u nás děláme i verzi pro vegetariány s tofu nebo pak také s krevetami. Jde o klasický pokrm s masem nakrájeným na velmi malé kousky – podotýkám krájeným, ne mletým, jak se mnoho hostů domnívá. Dále jsou použity čerstvé bylinky, cibule a máta.

Lidovky.cz: Jaké světové kuchyně se do thajských jídel nejvíce promítají? A které z ní vycházejí?
Thajskou kuchyni samozřejmě nejvíce ovlivňují okolní země, ze kterých si bere inspiraci a částečně i ingredience. Je to Laos, Barma a samozřejmě i Čína.

Lidovky.cz: Jaký pokrm je u vás v restauraci nejprodávanější?
Tak určitě to jsou Phad Thai Kai asi nejslavnější jídlo thajské kuchyně z rýžových nudlí s masem, posypané křupavými arašídy a doplněné o chilli a čerstvou limetku. Tento recept je u nás nejvíce oblíbená asijská pochoutka pro většinu zákazníků. Mezi další oblíbené pokrmy patří určitě také nudle Phad Wun Sen nebo Phad Se-ew.

Autor:
Témata: jídlo, pokrm, bylinky, Česko
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.