Lidovky.cz

Rychlý a snadný bio sirup. Jak vyrobit bezinkovou šťávu?

Jídlo

  15:00
Je osvěžující, přiměřeně sladký a krásně voní. Bezinkový sirup je dnes už klasikou. Navíc si jej velice snadno můžete připravit doma v bio kvalitě. Jak na to?

Bezinkový sirup foto: Shutterstock

Bezové květy sbírejte vždy za sucha, těsně poté, co rozkvetou. Lepší než trhání květů je ostříhání nůžkami. Je totiž důležité, aby v květech zůstalo co nejvíce pylu.

Květenství černého bezu - ilustrační foto.

Bezinkový sirup

  • 20 bezinkových květenství
  • 1 citron nakrájený na plátky
  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 1,2 l převařené vody
  • 1 kg krupicového cukru

Vodu svařte s cukrem. Vložte do ní bezové květy, přidejte kyselinu citronovou, plátky citronu a nechte louhovat. Nechte na chladnějším místě stát tři až pět dnů. Dvakrát denně promíchejte a citrony lehce promačkejte. Pak ji sceďte přes jemné plátýnko nebo sítko a nalijeme do vymytých lahví. Hotový sirup uložte do chladničky.

Autor:
Témata: sirup, citron, květ
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.