Quiche s růžičkovou kapustou, kaštany a klobásou
Na těsto:
- 100 g studeného másla
- 200 g mouky
- špetka soli
- 50 g mletých lískových oříšků
- 1 lžíce bílého vinného octa
Na náplň a polevu:
- 500 g růžičkové kapusty
- sůl
- muškátový oříšek
- 1 lžíce oleje
- 3 italské klobásky salsiccia (nebo jiné pikantní klobásky)
- 300 g podušených, oloupaných kaštanů
- 1 lžíce másla
- pepř
- 200 ml smetany
- 60 g sýra roccolo
- 3 vejce
Nasekáme máslo, přidáme 2 lžíce ledové vody a ostatní přísady a rychle uhněteme těsto. Vytvarujeme ho do koule, zabalíme do fólie a dáme na přibližně1 hodinu do chladna. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Formu vytřeme máslem.
Těsto rozválíme na pracovní ploše posypané moukou a přeneseme do formy. Dno vícekrát propícháme vidličkou a předpečeme na druhém stupni odspodu asi 10 minut. Pak vyjmeme a necháme vychladnout. Teplotu trouby snížíme na 180 stupňů.
Omyjeme růžičkovou kapustu, očistíme, růžičky rozpůlíme a předvaříme v osolené vodě asi 10 minut. Pak vyjmeme a necháme vychladnout. Pak vodu slijeme, kapustu necháme okapat a dáme do mísy. Ochutíme muškátovým oříškem.
Zahřejeme olej na smažení a klobásky na něm ze všech stran zprudka (asi 10 minut) opékáme. Pak vyndáme, nakrájíme na kousky velikosti sousta a smícháme s kapustou. V pánvi zahřejeme olej a přibližně 5 minut na něm restujeme nasekané kaštany. Potom je také přidáme do kapustové směsi, kterou pak rozdělíme na korpus.
Na polevu rozmixujeme smetanu s nasekaným sýrem. Ve směsi rozšleháme vejce a dochutíme solí a pepřem. Polevu nalijeme na kapustovou směs a pečeme na prostředním stupni asi 30 minut.
Recept pochází z knihy Quiche a koláče - oblíbené recepty od pikatních po sladké, kterou vydalo nakladatelství Ikar.