Lidovky.cz

Jednoduchý a chutný. Zkuste quiche s růžičkovou kapustou a kaštany

Jídlo

  6:57
Slané koláče neboli quiche jsou oblíbené především proto, že jejich příprava je opravdu snadná a přitom existuje tolik různých variací. Nechte se inspirovat a připravte ho s růžičkovou kapustou a kaštany.

Jednoduchý a chutný. Zkuste quiche s růžičkovou kapustou a kaštany (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Quiche s růžičkovou kapustou, kaštany a klobásou

Na těsto:

  • 100 g studeného másla
  • 200 g mouky
  • špetka soli
  • 50 g mletých lískových oříšků
  • 1 lžíce bílého vinného octa

Na náplň a polevu:

  • 500 g růžičkové kapusty
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 1 lžíce oleje
  • 3 italské klobásky salsiccia (nebo jiné pikantní klobásky)
  • 300 g podušených, oloupaných kaštanů
  • 1 lžíce másla
  • pepř
  • 200 ml smetany
  • 60 g sýra roccolo
  • 3 vejce

Nasekáme máslo, přidáme 2 lžíce ledové vody a ostatní přísady a rychle uhněteme těsto. Vytvarujeme ho do koule, zabalíme do fólie a dáme na přibližně1 hodinu do chladna. Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Formu vytřeme máslem.

Těsto rozválíme na pracovní ploše posypané moukou a přeneseme do formy. Dno vícekrát propícháme vidličkou a předpečeme na druhém stupni odspodu asi 10 minut. Pak vyjmeme a necháme vychladnout. Teplotu trouby snížíme na 180 stupňů.

Růžičková kapusta (ilustrační foto)

Omyjeme růžičkovou kapustu, očistíme, růžičky rozpůlíme a předvaříme v osolené vodě asi 10 minut. Pak vyjmeme a necháme vychladnout. Pak vodu slijeme, kapustu necháme okapat a dáme do mísy. Ochutíme muškátovým oříškem.

Zahřejeme olej na smažení a klobásky na něm ze všech stran zprudka (asi 10 minut) opékáme. Pak vyndáme, nakrájíme na kousky velikosti sousta a smícháme s kapustou. V pánvi zahřejeme olej a přibližně 5 minut na něm restujeme nasekané kaštany. Potom je také přidáme do kapustové směsi, kterou pak rozdělíme na korpus.

Na polevu rozmixujeme smetanu s nasekaným sýrem. Ve směsi rozšleháme vejce a dochutíme solí a pepřem. Polevu nalijeme na kapustovou směs a pečeme na prostředním stupni asi 30 minut.

Recept pochází z knihy Quiche a koláče - oblíbené recepty od pikatních po sladké, kterou vydalo nakladatelství Ikar.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.