Lidovky.cz

Vyzkoušejte ořechové rohlíčky ze zakysané smetany

Jídlo

  6:07
Zakysaná smetana místo šlehačky. Křehké ořechové rohlíčky se dělávají ze šlehačkového těsta, zkuste pro tentokrát vyměnit šlehačku za zakysanou smetanou. Nechte se inspirovat.

Ořechové rohlíčky ze zakysané smetany foto: Martina Mazalová

Ořechové rohlíčky ze zakysané smetany

(cca dva plechy rohlíčků)

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 200 g zakysané smetany
  • špetka soli
  • rozpuštěné máslo na potření
  • moučkový cukr na ozdobu

Ořechová náplň:

  • 150 g ořechů
  • 90 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • rum dle chuti

V míse kuchyňského robotu KitchenAid smíchejte všechny suroviny v kompaktní těsto. To následně zabalte do igelitového sáčku a uložte na hodinu do lednice. Vychlazené těsto rozdělte na šest až sedm dílů, podle požadované velikosti rohlíčků. Troubu rozehřejte na 200 stupňů a přichystejte si plech vystlaný pečícím papírem. Na pomoučněném vále každý díl vyválejte v kulatou placku, a tu následně rozdělte na 8 dílů (trojúhelníčků). (Vůbec neřešte nepravidelné konce, ty smotáte do rohlíčku a nikdo je neuvidí.

Ořechové rohlíčky ze zakysané smetany
Ořechové rohlíčky ze zakysané smetany

Připravte si ořechovou náplň: Ořechy nasekejte na jemno pomocí sekáčku, přidejte cukr, bílek a rum a smíchejte dohromady v směs. Těsto na rohlíčky je chuťově neutrální, takže náplň oslaďte podle svých preferencí. Připravenou náplň vrstvěte na širší konec každého trojúhelníku, rohy z širšího konce přehněte přes sebe a rolujte rohlíček. Trochu vytvarujte a položte na pečící papír „svárem“ dolů.

Pečte na 200 stupňů asi 20 minut, až jsou rohlíčky růžové. Víc vám napoví vůně, která se začne linout z trouby. Hotové rohlíčky potřete rozpuštěným máslem a hojně posypejte mletým cukrem.

Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Mazalová z blogu V kuchyni obyčejné ženy.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.