Lidovky.cz

Recept od šéfkuchaře. Vyzkoušejte pečenou křepelku s hříbky

Jídlo

  6:04
Vychutnejte si adventní čas svátečním jídlem. Vyzkoušejte třeba pečenou křepelku na rozmarýnu s hříbky v listovém těstě se špenátovými listy, karotkovým pyré a silným glazé podle receptu šéfkuchaře Petra Patočky z restaurace Hradčany.

Pečená křepelka (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Pečená křepelka na rozmarýnu s hříbky v listovém těstě se špenátovými listy, karotkovým pyré a silným glazé

  • 2 křepelky
  • větvička rozmarýnu
  • mořská sůl podle chuti
  • čerstvě mletý pepř
  • 0,5 dcl olivového oleje extra virgin
  • šalotka
  • 400 g čerstvých hříbků
  • 100 g másla
  • špetka mletého kmínu
  • 400 g listového těsta
  • sezamová semínka
  • vajíčko na potření těsta

Postup: Křepelky očistíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem, solí a čerstvým rozmarýnem, pokapeme olivovým olejem a necháme cca 2 hodiny odležet. Pak křepelky opečeme na pánvi, aby se zatáhly, a dáme péci na 130 stupňů do trouby cca 45 minut. Necháme zchladnout a obereme maso, které si dáme stranou. Kosti a výpek použijeme na přípravu glazé.

Připravíme si houbovou směs – na máslo přidáme šalotku, nakrájené hříbky, trochu mletého kmínu, sůl a čerstvě mletý pepř, krátce orestujeme a necháme trochu vychladnout, pak si připravíme 4 obdélníky listového těsta cca 17/14 cm, lehce rozválíme a rozprostřeme hříbkovou směs, pak přidáme pečené maso z křepelky, po krajích natřeme rozšlehaným vajíčkem a zavineme jako jablečný závin. Potřeme vajíčkem a lehce posypeme sezamovými semínky. Pečeme v troubě na 180 stupňů cca 20 minut, dokud těsto nezezlátne.

Ingredience na listový baby špenát:

  • špenátové listy baby
  • šalotka
  • česnek
  • čerstvá chilli paprička
  • olivový olej extra virgin

Na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku, tenké plátky česneku a chilli papričku bez semínek, pak odstavíme a přidáme omytý baby špenát, lehce osolíme a opepříme, už tepelně neupravujeme (špenát by měl být jen promíchán se základem, má to být takový vlažný špenátový salát).

Ingredience na karotkové pyré:

  • 300 g mladé karotky
  • 50 g másla Sůl
  • čerstvě mletý pepř

Postup: Očištěnou mladou karotku vaříme cca 10 min, až bude měkká, ne déle aby se nevyvařila chuť mrkve. Poté scedíme, přidáme studené máslo, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř, ponorným mixérem rozmixujeme do hladkého, jemného pyré.

Ingredience na silné glazé z křepelky:

  • výpek a kostry z vykostěných křepelek
  • čerstvý tymián
  • 200 g rajčat
  • řapíkatý celer
  • bobkový list
  • cibule
  • 1 karotka
  • česnek
  • 0,5 dcl červeného vína
  • pár kuliček nového koření
  • pár kuliček pepře

Postup: K výpeku a kostrám z pečených a vykostěných křepelek přidáme ingredience a na 180 stupňů pečeme cca 15 minut, pak zastříkneme červeným vínem a pečeme dalších 5 minut, zalejeme vodou a necháme pozvolna vařit cca 5 hodin, průběžně z povrchu odstraňujeme tuk a pěnu, zaléváme vlažnou vodou. Glazé by mělo být zredukované na hustší konzistenci, před servírováním podle chuti dosolíme a přidáme studené kostičky másla, vše promícháme a vznikne krásné glazé.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.