Lidovky.cz

Jídlo

Neotřelé vánoční cukroví? Zkuste křehké ořechové mušličky Karolíny Kamberské

Křehké ořechové mušličky foto: Karolína Kamberská

Recept
Přemýšlíte o tom, že byste letos chtěli zkusit upéct něco nového a neokoukaného? Zkuste křehké ořechové mušličky podle receptu kuchařky Karolíny Kamberské.
  7:00

Křehké ořechové mušličky

Ingredience:

  • 280 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 vejce
  • moučkový cukr na obalení
  • 1 lžička mleté vanilky

Na náplň:

  • 100 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • špetka mleté vanilky
  • špetka citronové kůry
  • 1 lžička rumu
  • 1 bílek

Postup: Máslo nasekejte do mouky, přidejte vejce a vypracujte nejprve nožem a pak rychle rukama hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte odpočinout na hodinu do chladničky. Mezitím smíchejte všechny přísady na náplň, vznikne vám hustá kaše.

Vánoční pečení

Na pomoučeném válu vyválejte z těsta plát asi 3 mm silný, vykrájejte z něj kolečka vykrajovátkem na linecké cukroví, a poté do středu každého dejte lžičku náplně. Nedávejte jí více, protože v troubě nabude a vylezla by vám na plech (pokud se to přece jen stane, po upečení ji snadno oříznete). Naplněné kolečko v půlce přehněte, v ohybu k sobě trochu přitiskněte a v nejširším místě nechte náplň vykukovat, tak vznikne mušlička.

Troubu předehřejte na 170 °C a mušličky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Moučkový cukr prosijte s vanilkou. Pečte cca 15–20 minut, mušličky mají zůstat bledé. Po vyndání z trouby je ještě horké opatrně obalte či posypte vanilkovým cukrem (moučkovým cukrem s vanilkou). Nelekejte se, že jsou trochu měkké – po vychladnutí se zpevní.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.