Na kurzy se hlásí stále více mladých, ale i starších lidí, kteří třeba kvůli zdravotním potížím musí na klasické vánoční pečivo zapomenout. ČTK to zjistila mezi pořadateli raw kurzů.
Nepečené cukroví. Vyzkoušejte letos ricottové kuličky s kokosem |
Příprava raw pokrmů spočívá v použití tepelně neupravených surovin. Cukroví je plné ořechů, semínek a sušeného ovoce, které organismu dodají řadu vitaminů, enzymů a živin. „Jednoduchou kombinací kvalitních surovin vzniká chuťově rozmanité, barevné, voňavé a organismus nezatěžující cukroví,“ vysvětlil autor knih o raw stravě Martin Třešňák.
Vyznavači vánoční klasiky se přitom nemusí vzdát ani tradičních rohlíčků, vosích hnízd, perníčků a plněných ořechů. A vánoční stůl obohatí o nové barevné variance, vůně a tvary. Receptů je nepřeberné množství a příprava není podle odborníků složitá. „Nejčastěji si těsto připravíte rozmixováním ořechů a semínek, vznikne tak lepkavá hmota, kterou osladíte oblíbeným přírodním sladidlem - medem, datlemi či agáve nebo jiným sirupem,“ popsala Zuzka Lužná z loveofraw.cz.
„Jedním z našich nejoblíbenějších je jednoduché těsto složené se sušených datlí, strouhaného kokosu a koření, eventuálně ochucené o kakao či karob,“ uvedl Třešňák, který pro zájemce pořádá kurzy s názvem Vařit či nevařit? Zájem je velký a hlásí se na ně lidé různých věkových kategorií. „Setkali jsme se s těmi, kteří potřebují inspiraci a podnět k řešení zdravotních obtíží, s rodiči, kterým záleží na tom, aby jejich potomci jedli kvalitní, pestré a zdravé jídlo či lidmi, kteří jen cítili potřebu změny, oživení a odlehčení dosavadního způsobu stravování,“ doplnil.
Vybrané raw vánoční recepty Perníčky
- 1 hrnek sušených datlí bez pecek
- hrnek kokosové mouky
- 5 čajové lžičky perníkového koření
Sušené datle propláchneme a umeleme na kaši, přidáme kokosovou mouku a perníkové koření, těsto dobře propracujeme. Z těsta uválíme asi půl centimetru silnou placku a vykrajujeme různé tvary, které sušíme v sušičce dvanáct hodin. Hotové perníčky můžeme nechat jen tak nebo je ozdobíme.
Ořechové rohlíčky
- 150 - 250 gramů vlašských ořechů
- 100 gramů zlatého lněného semínka (nenamočeného)
- 2 - 4 polévkové lžíce agáve, medu či jiného sladidla
- 100 gramů strouhaného kokosu - na obalení rohlíčků
V mixéru rozmixujeme oříšky se zlatým lněným semínkem, co nejvíce na jemno. Vzniklou směs vložíme na vál nebo do mísy a přidáme med a vytvarujeme těsto. Z těsta následně vytvoříme rohlíčky. Dále v mixéru rozmixujeme strouhaný kokos a v něm pak ještě rohlíčky obalíme.