Lidovky.cz

Superkluzká lahev. Vědci přišli s nápadem, jak dostat z lahve i zbytky kečupu

Jídlo

  6:10
BOSTON - Kolikrát už jste třásli lahvičkou kečupu, abyste z ní dostali každou poslední kapku - a stejně se vám to nepodařilo? Díky vědcům z Bostonu by tento problém mohl už brzy zmizet, napsal zpravodajský server BBC News.

Kečup (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Experti z Massachusettského technologického institutu (MIT) vyvinuli nový povrch, se kterým je vnitřní stěna lahvičky superkluzká. Jeho využití se samozřejmě neomezuje jen na lahve kečupu; snáze půjde dostat ven i obsah jiných nádobek, jako jsou ty se zubní pastou, kosmetikou - a dokonce i s lepidlem.

Češi nevědí, jak jídlo chutná. Na všechno dají tatarku nebo kečup

Vědci z MIT věří, že jejich vynález dokáže výrazně snížit plýtvání - o snaze dostat ven každou špetku polotekutého obsahu ani nemluvě. Systém superkluzké stěny nahradí všechny manuální vyklepávací techniky, ať už zahrnují karatistické údery, frenetické potřásání, anebo prostý úder pěstí či dlaní otevřené ruky do dna obrácené lahvičky, jehož síla je úměrná intenzitě frustrace.

Když se do lahve zapracuje nový povrch, sklouzne po něm kečup nebo jakákoli jiná tekutina beze stopy.

Kečup - ilustrační foto.

Při výrobě se nádobka nejprve musí zevnitř potáhnout hrubým povrchem. Na něj pak přijde velmi tenká vrstva nového materiálu, a konečně se přidá tekutina, která přilne do každého dolíčku a vytvoří velmi kluzký povrch - jako naolejovaná podlaha. Kečup se pak v podstatě vznáší nad povrchem a z lahvičky lehce vyklouzne.

Bezpečná technologie

Podle profesora Kripy Varanasiho, který kluzký povrch vyvinul, je technologie naprosto bezpečná. „Skvělé na tom je, že povrch je kombinací pevné a tekuté složky, a proto je lze uzpůsobit na míru danému produktu. Takže pro potraviny vyrobíme povrch z jedlých materiálů, aby se daly konzumovat.“

Spoluvynálezce této technologie, doktor David Smith věří, že dokáže také pomoci redukovat odpad. „Při výrobě těchto lepkavých a polo-lepkavých produktů odhadem asi sedm a půl milionu hektolitrů materiálů každý rok zůstane přilepeno na stěnách výrobních van a nádrží, odkud se posléze smyjí a vyhodí. Pokud jde o samotné produkty, desítky miliard obalů zůstávají se zbytkem produktu uvnitř, takže je tu potenciál pro podstatné zredukování odpadu,“ dodal Smith.

Je možné, že některým lidem bude jejich rituální souboj se vzpurnou lahvičkou jen neochotně pouštějící poslední zbytky obsahu chybět. Ale pokud jde o všechny ostatní - až se za několik let dostanou super-kluzké lahve na trh, nejen nalití kečupu na hranolky či špagety bude podstatně snazší proces.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.