Thajský salát s mořskými plody a lotosovým kořenem
Chilli dresink:
- 5ks sladkých chilli papriček bez jadérek
- 2 lžíce rozvaru z palmového cukru
- 3 lžíce rybí omáčky
- šťáva ze tří limet
Postup: Očištěné chilli papričky povaříme ve vroucí vodě do změknutí. Poté je zchladíme pod tekoucí vodou nebo je vložíme do ledové tříště. Do mixéru nalijeme rozvar z palmového cukru, rybí omáčku, šťávu z limet a zachlazené chilli papričky. Vše důkladně promixujeme. Vzniklou sytě červenou směs přecedíme, získáme tak jemný dresink.
Kešu ořechy s kokosem
- 50g kešu ořechů
- 1 puk palmového cukru
- 60g strouhaného kokosu
- 1 lžíce sušených chilli papriček
Postup: Na pánvi rozpustíme palmový cukr ve zlatavý karamel. Přisypeme kešu oříšky a důkladně promícháme. Směs přelijeme na pečící papír a prosypeme sušeným kokosem s chilli papričkami. Necháme důkladně ztuhnout.
Salát z mořských plodů:
- 2 ks orestovaných kalamár
- 2 ks mušle srdcovky
- 15 g sojových klíčků
- 15 g hráškových lusků nakrájených na nudličky
- 10 ks Physalisu
- 1 zelená papája nakrájená na nudličky
- 2 jarní cibulky nakrájené na nudličky
- 10 tenkých plátků lotosového kořenu
- 10 lístků thajská bazalky
- 5 snítek čerstvého koriandru
- 3 lístky kafíru
VIDEORECEPTY NAJDETE KAŽDÉ ÚTERÝ NA SERVERU LIDOVKY.CZ |
Postup: Ve woku si orestujeme na rozpáleném oleji předem očištěné kalamáry a mušle srdcovky. Během restování kalamáry dochutíme rybí omáčkou čerstvými listy z kafíru a čerstvým koriandrem. Do mísy vložíme sojové klíčky, hráškové lusky, na poloviny překrojený Physalis, zelenou papáju, jarní cibulku, lotosový kořen, lístky thajské bazalky a pokrájený čerstvý koriandr. Připravený salát dochutíme připraveným dresinkem ze sladkého chilli a důkladně promícháme. Dochucený salát vložíme do servírovací misky, podlijeme chilli dresinkem a posypeme kokosovými kešu oříšky. Na konec salát ozdobíme orestovanými kalamáry a mušlemi.