Lidovky.cz

Kam o víkendu za jídlem? Na Vyšehradě začínal Prague Food Festival

Jídlo

  19:44
Prague Food Festival se letos přestěhoval z Pražského hradu na Vyšehrad. U čtyřicítky stánků si lidé mohou užít gastronomické zážitky do neděle. Dnes akci před polednem zahájil Pavel Maurer s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou. Vstupné na místě je 550 korun, organizátoři očekávají přes 15 000 návštěvníků. Maurer láká návštěvníky například na konzumaci cvrčků či křepelek.

Piano Nobile, Chateau Mcely/ Pstruh s místní sádky s petrželovo-cibulovým pyré foto: MAFRA - Tomáš Krist, food styling: Michaela Tomišková

Maurer řekl, že důvodů, proč festival opustil Pražský hrad, bylo několik. Hlavně kvůli tomu, že se více než polovina návštěvníků na festival vrací a chtěla již přesun. Navíc u sídla prezidenta jsou bezpečnostní prohlídky batohů, před vstupem se tak tvoří fronty. „Nedokážu si představit, že by naši návštěvníci hodinu čekali, než projdou bezpečnostní kontrolou a teprve pak šli dovnitř,“ uvedl.

Restaurace

S výběrem restaurací si dali organizátoři opravdu záležet. Čeká vás grilování čuníků dvou plemen na stánku Angusfarm, Fusion Cuisine z Aureole Fusion Restaurant & Lounge, evropské kulinářské trendy z Bellevue, vegetariánský svět chutí z Etnosvěta, moderní vietnamská kuchyně z Gao Den, sezónní výběrové suroviny z Chateau Mcely, Piano Nobile, italské speciality z Ristorante Il Giardino, NH Prague City, asijské speciality z KOBE, speciality mezinárodní kuchyně z Le Grill, The Grand Mark Prague, mořské plody z Mirellie pokrmy z doby Rakouska-Uherska v Monarchii, gastronomie Středozemí v Nostress, pokrmy doplněné exkluzivními koktejly v Prolog Baru, lahodné a čerstvé ingredience U Emy Destinnové, indické speciality V Zátiší a „Kulinářský Wellness“ bude letos prezentovat Spices Restaurant & Bar. Všechny pokrmy budou připravovány z výběrových a čerstvých surovin.

Podle Maurera si tak lidé mohou dopřát pochoutky české, francouzské, středomořské i vietnamské kuchyně na vyšehradských hradbách s výhledem na Prahu. „Je zde poměrně hodně velkého prostoru, lidé si mohou lehnout na deku, máme tu dokonce piknikovou louku s barbecue,“ dodal.

Sám nechtěl příliš akcentovat konkrétní pokrmy. „Já mám hrozně rád Angus tatarák, to je nejlepší tatarák na světě, který dělají poblíž Nepomuku z vlastních býků, ale je tady třeba cvrček restovaný s třtinovým cukrem a mořskou solí, křepelka pečená na grilu či omáčka z kozího sýru,“ řekl.

V rámci vstupného je balíček deseti tzv. grandů, tedy platidla, kterým se na místě vyměňuje za jídlo a pití. Menší pochoutky stojí tři až čtyři grandy, větší i deset, v přepočtu 300 korun. V předprodeji se podle organizátorů prodalo přes 7000 vstupenek.

V roce 2007 se Prague Food Festival poprvé konal na Kampě, následně jej hostily Slovanský ostrov a nábřeží u Karlova mostu. Posledních šest let byl v Královských zahradách Pražského hradu.

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.