Kuřecí křidélka se sezamem
Budete potřebovat:
- 1 kg kuřecích křídel
- bílý sezam
- okurka
ingredience na marinádu
- 5 cm čerstvého zázvoru
- 1 lžíce sójové omáčky
- 70 ml rýžového vína
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 nakrájená jarní cibulka
- 1⁄2 lžičky mletého černého pepře
- ingredience na omáčku na potírání
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rýžového vína
- mirin nebo sakéKřídla naporcujte a zbavte třetího článku.
- Křídla naporcujte a zbavte třetího článku.
- Oloupejte zázvor, nakrájejte ho nadrobno a přidejte ostatní ingredience na marinádu.
- Křídla vložte do marinády a nechte uležet alespoň 30 minut, nejlépe přes noc.
- Omáčku na potírání vytvořte smícháním všech ingrediencí pro ni určených.
- Po uležení kuřecí křídla vložte na rozpálený gril a grilujte z každé strany 2-4 minuty přímým žárem. Poté je přesuňte do nejchladnější části grilu a grilujte dalších 10 minut.
- Před dopečením potřete křídla medovou omáčkou, na talíři posypte bílým sezamem a podávejte s okurkou.
Ostrá grilovaná křidélkaingredience:
ingredience na marinádu:
|
- Ingredience na marinádu smíchejte dohromady. Jednu třetinu svařte a podávejte jako dip ke křídlům.
- Křídla zbavte třetího článku, v kloubu rozdělte a naložte do marinády alespoň na půl hodiny, nejlépe přes noc.
- Křídla vložte na rozpálený gril a grilujte z každé strany 2 minuty přímým žárem, poté dogrilujte v nejchladnější části grilu. Zatímco se budou křídla zvolna dopékat, vložte na gril feferonky a ogrilujte je ze všech stran. Podávejte posypané sezamem a jarní cibulkou.
Nejostřejší křidélka s chilli a medem
- 1 kg kuřecích křídel
- jarní cibulka
- čerstvý koriandr
ingredience na marinádu:
- 1/3 hrnku tmavé sójové omáčky
- 1/3 hrnku thajské sladké chilli omáčky
- 2 lžíce rýžového octa
- 4 lžíce medu
- 1 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce chilli oleje
- 2 chilli papričky ptačí oko
- Kuřecí křídla zbavte třetího článku a ještě je v kloubu rozdělte.
- Smíchejte suroviny na marinádu. Z poloviny marinády si připravte omáčku – v menším hrnci ji vařte na mírném plameni do zhoustnutí. Druhou polovinu pěkně vmasírujte do kuřecích křídel. Nechte marinovat alespoň 3 hodiny, nejlépe přes noc.
- Křídla grilujte 2-4 minuty z každé strany přímým žárem a pak je přesuňte do nejchladnější části grilu, kde je nechte ještě dalších 10 minut dopéct.
- Grilovaná křidélka posypte jarní cibulkou a koriandrem a podávejte s horkou omáčkou
Recepty a fotografie pochází z kuchařky Kitchen and The City vydané nakladatelstvím Grada.
Jaký gril zvolit?Existují tři typy grilů, které si můžete pořídit – gril na dřevěné uhlí či brikety, plynový a elektrický. Nejrozšířenější je první z nich, který je oblíbený zejména pro charakteristickou chuť spáleného dřeva, která na mase ulpívá. Je cenově nejdostupnější, grilování na něm ale v důsledku odkapávání tuku na dřevo není příliš zdravé. Je jen na vás, zda při použití tohoto grilu zvolíte dřevěné uhlí nebo brikety.
|