Lidovky.cz

Zahřejte se. Připravte si celerovou polévku podle šéfkuchaře

Jídlo

  6:58
Výkyvy teplot patří k podzimu. Se změnou počasí úzce souvisí i stravovací návyky. Chladná rána i noci doprovází chuť po něčem dobrém, zdravém a lehce hřejivém. Připravte si celerovou polévku podle šéfkuchaře Marka Šády z restaurace Mlýnec.

Celerová polévka foto: Mlýnec

Celerová polévka

  • 1kg celeru
  • 150 g másla
  • 10 g tymiánu
  • 2 l hovězího vývaru
  • 2 dcl smetany
  • 100 g červené cibule
  • 120 g úhoře
  • 30 g malin

Smažený celer

  • 100g celeru
  • 2 dcl oleje

Petrželový olej

  • 1 dcl oleje
  • 50 g ploché petrž

Cibuli nakrájíme na jemné kousky, zpěníme na kousku másla. Přidáme na menší kostky nakrájený celer. Restujeme dozlatova. Přidáme tymián, zalijeme vývarem a smetanou. Vaříme do měkka. Dosolíme a dokořeníme. Přidáme máslo a mixujeme v mixéru do hladka. Propasírujeme.

Petrželový olej
Plochou petržel spaříme ve vařící vodě, zchladíme v ledě. Vyždímeme a vymixujeme s olejem. Necháme překapat přes cídící utěrku.

Úhoře grilujeme při nízké teplotě 70 stupňů, cca 6 hodin.

Celer nakrájíme na malé kostičky a usmažíme ve vařícím oleji. Do talíře vložíme kousky úhoře, maliny, smažený celer nakrájený na kostičky, listy řapíkatého celeru. Zalijeme polévkou a ozdobíme petrželovým olejem.

Autor:
Témata: polévka, celer
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.