Celerová polévka
- 1kg celeru
- 150 g másla
- 10 g tymiánu
- 2 l hovězího vývaru
- 2 dcl smetany
- 100 g červené cibule
- 120 g úhoře
- 30 g malin
Smažený celer
- 100g celeru
- 2 dcl oleje
Petrželový olej
- 1 dcl oleje
- 50 g ploché petrž
Cibuli nakrájíme na jemné kousky, zpěníme na kousku másla. Přidáme na menší kostky nakrájený celer. Restujeme dozlatova. Přidáme tymián, zalijeme vývarem a smetanou. Vaříme do měkka. Dosolíme a dokořeníme. Přidáme máslo a mixujeme v mixéru do hladka. Propasírujeme.
Petrželový olej
Plochou petržel spaříme ve vařící vodě, zchladíme v ledě. Vyždímeme a vymixujeme s olejem. Necháme překapat přes cídící utěrku.
Úhoře grilujeme při nízké teplotě 70 stupňů, cca 6 hodin.
Celer nakrájíme na malé kostičky a usmažíme ve vařícím oleji. Do talíře vložíme kousky úhoře, maliny, smažený celer nakrájený na kostičky, listy řapíkatého celeru. Zalijeme polévkou a ozdobíme petrželovým olejem.